Šonedēļ Kuldīgā pirmo reizi Latvijā prezentēts jauns tūrisma produkts — plaukstdators ar karti un attēliem, kas palīdzēs tūristiem doties pastaigā pa pilsētu bez gida palīdzības, piektdien raksta laikraksts "Diena".
Pagaidām gan nav zināms, kad satelītu navigācijas - GPS (Global Positioning System) sistēmas piedāvātais jaunums kļūs par ikdienišķu lietu Kuldīgu apmeklējošiem tūristiem.

Atšķirībā no ikdienā pieejamiem GPS uztvērējiem, kas ar satelītu starpniecību palīdz orientēties jūrniekiem okeānā, medniekiem mežā, kā arī šoferiem, tūristiem Kuldīgā paredzētie plaukstdatori aprīkoti ar īstu karti, kurā atainojas piedāvātais maršruts un lietotāja atrašanās vieta ar precizitāti līdz dažiem metriem.

Vēl plaukstdatorā ir ieprogrammēti apskates objektu krāsaini attēli, kuri parādās, tiklīdz esat pie tiem nonācis, un ekrānā izlasāms teksts par tiem. Turklāt vairākās valodās piedāvātās informācijas apjoms plaukstdatorā atšķirībā no vienkāršākos GPS uztvērējos pieejamā var būt praktiski neierobežots.

Kurzemes Tūrisma asociācijas (KTA) valdes priekšsēdētājs un GPS sistēmas Latvijas tūrisma apritē ieviešanas iniciators Artis Gustovskis "Dienai" stāstījia, ka GPS sistēmas ieviešana tūrisma vajadzībām ir KTA vairāku gadu darbības rezultāts ES finansētajā programmā "Hansa Pasage", kurā piedalās arī vairākas citas Eiropas valstis.

Projekta ietvaros izstrādāti vairāki maršruti, no kuriem divos var pielietot plaukstdatorus un vienkāršos GPS uztvērējus, viens no tiem ir tieši par objektiem vecpilsētā. Parastos GPS uztvērējus tūristi Kuldīgas tūrisma informācijas centrā var iznomāt jau tagad, bet perspektīvā ir doma ceļotājiem piedāvāt aparatūru, kas lietotājam par maršrutā iekļauto objektu varēs sniegt arī audioinformāciju dažādās valodās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!