Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) lielākās politiskās frakcijas – Eiropas Tautas partija (ETP) – Latvijas delegācijas deputāti nosūtījuši vēstuli Migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisāram Dimitrim Avramopulam, paužot bažas par Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto bēgļu un patvēruma meklētāju sadales mehānismu, portālu "Delfi" informē ETP grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis.

Vēstuli Avramopulam parakstījuši ETP grupas deputāti Artis Pabriks (V), Inese Vaidere (V) un Krišjānis Kariņš (V).

Vēstulē deputāti pauž bažas, ka EK nesen publicētajā priekšlikumā, kas paredz, ka Latvijai jau drīzumā būtu jāuzņem 737 bēgļi, netiek vērā ņemti mūsu valsts specifiskie apstākļi. Vēstulē deputāti norāda, ka bēgļu un patvēruma meklētāju uzņemšana nevar būt uzspiesta un kritizē piedāvātos sadales mehānismus.

Tajā pašā laikā deputāti norāda, ka migrācijas problēma ir viens no lielākajiem šī brīža izaicinājumiem ES, un pauž atbalstu EK mēģinājumiem rast risinājumu krīzes situācijai Vidusjūras reģionā, tajā skaitā priekšlikumam ieviest visaptverošu migrācija politiku un lielāku solidaritāti ES dalībvalstu vidū.

"Mēs uzskatām, ka sadales mehānisms nevar tikt balstīts tikai uz četriem kritērijiem – iedzīvotāju skaita, iekšzemes kopprodukta, bezdarba līmeņa valstī un iepriekšējā patvēruma meklētāju un bēgļu skaita," pauž deputāti. "Mēs uzskatām, ka, lai veicinātu solidaritāti starp ES dalībvalstīm, sadales mehānisms ir rūpīgi jāizvērtē, lai tas būtu taisnīgs un ņemtu vērā arī tādus vēsturiskus faktorus kā okupācija un piespiedu imigrācija."

Viņi uzsver, ka ir būtiski rast risinājumu, kas novērstu masveida migrācijas cēloņus, veicinot drošības situācijas uzlabošanos un ekonomisko attīstību Tuvo Austrumu un Āfrikas reģionā, kā arī ES Austrumu kaimiņvalstīs.

Vēstīts, ka EK plāns paredz, ka bēgļu pārvietošanu vajadzētu pabeigt līdz 2016.gadam. Ziņojumā arī minēts, ka Lielbritānija, Īrija un Dānija pašas varēs izvēlēties, vai tās bēgļus vēlas uzņemt.

Lai EK priekšlikumu apstiprinātu, ES Padomē būs nepieciešams kvalificētais balsu vairākums, kam nepieciešami vismaz 55 % dalībvalstu "jā" vārdi, un, kas pārstāv vismaz 65 % no ES iedzīvotāju skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!