Foto: stock.xchng
Valdība otrdien nolēma pagarināt par "sociālā spilvena" līdzekļiem iegādājamo skolu autobusu iepirkuma termiņu līdz nākamā gada martam, jo vairākas pašvaldības aizkavējušās un nav paspējušas noslēgt iepirkumus līdz 30.novembrim, kā bija paredzēts iepriekš.

Valdības otrdien izskatītajos dokumentos norādīts, ka pašvaldības ar autobusu iegādi kavējušās dažādu iemeslu pēc. Piemēram, Viesītes novada izsludinātajā konkursā nav pieteicies neviens pretendents, savukārt vairāku citu konkursu rezultāti apstrīdēti. Kopumā līdz noteiktajam termiņam 30.novembrī nav iegādāti 16 autobusi sešās pašvaldībās.

Līdz ar to nav izdevies apgūt daļu no skolu autobusu iegādei novirzītajiem "sociālā spilvena" līdzekļiem 703 183 latu apjomā. Līdz šā gada 7.decembrim jau izmaksāts finansējums 30 pašvaldībām par kopējo summu 1 455 858 latu, un līdz gada beigām vēl tiks veikti maksājumi septiņām pašvaldībām par kopējo summu 430 959 lati. Kopā 2010.gadā plānots apgūt 1 886 817 latu no autobusu iegādei paredzētā finansējuma.

Jau vēstīts, ka pērn septembrī valdība nolēma 24 pašvaldībām piešķirt 1 505 000 latu no Sociālās drošības tīkla jeb "sociālā spilvena" līdzekļiem, lai pašvaldības, kurās izglītības sistēmas reformas rezultātā izglītības iestādes ir slēgtas, iegādātos 43 autobusus skolēnu pārvadāšanai, un 1 085 000 latu 18 pašvaldībām, lai pašvaldības, kurās izglītības sistēmas reformas rezultātā izglītības iestādes ir reorganizētas, iegādātos 31 autobusu skolēnu pārvadāšanai.

Valdības lēmums paredzēja, ka pašvaldībām līdz šā gada 30.novembrim bija jāpabeidz autobusu iepirkumi, bet piegādes termiņš nedrīkst būt ilgāks par nākamā gada 30.jūliju.

Jau ziņots, ka 59 pašvaldības skolu autobusus var iegādāties arī par Latvijas-Šveices sadarbības programmas līdzekļiem. Kopējais projekta finansējums ir 9,5 miljoni latu, kur ietilpst gan Šveices nauda (75% no projekta summas), gan pašvaldību un valsts līdzfinansējums. Ar to varētu pietikt, lai pašvaldības nodrošinātu ar 110 autobusiem.

Medijos iepriekš izskanēja bažas, ka gandrīz desmit miljonu eiro (septiņus miljonus latu) vērtais skolēnu autobusu iepirkuma konkurss, kuru rīkoja valsts reģionālās attīstības aģentūra, iespējams, rīkots konkrētam pretendentam. Konkurss tika izsludināts pērnā gada pēdējā valdības sēdē, 23. decembrī.

Premjers uzdeva konkursu apturēt un lūdza vērtējumu par to IUB un KNAB. Abas iestādes atzina, ka iepirkumu var turpināt un būtisku pārkāpumu tajā nav. Par konkursa uzvarētājiem atzina SIA "Domenikss" un komersantu apvienību "Latursus", "UAB Salociai ir Partneriai" un "BMC Sanayi ve Ticaret A.S.".

Daudzas pašvaldības jaunos skolu autobusus jau ir saņēmušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!