Apmēram 30 Brunavas pagasta bērni ceturtdien netika savā mācību iestādē - Jaunsaules pamatskolā. Trošu tiltiņš, kas savieno Brunavu un Jaunsauli, gājēju kustībai bija slēgts. Tā informē Brunavas pagasta pārvaldes vadītāja Baiba Marčenkova.

Jau ceturtdien agrā rītā pārvaldniece nosūtījusi cilvēkus, kas dežurētu pie tiltiņa un neļautu pa to pārvietoties skolasbērniem. Jaunsaules pusē ūdens līmenis Mēmelē pacēlies tik augstu, ka applūdis ceļš, pa kuru var nonākt līdz tiltam.

"Bauskas Dzīve" Jaunsaulē ceturtdien ieradās ap plkst. 10. Vecsaules pamatskolas direktors Egons Brazauskis pastāstīja, ka vietējie ļaudis te dežurējot jau no agra rīta. Ūdens līmenis rīta pusē turpinājis celties, ap pulksten desmitiem uz brīdi tas nedaudz kā piestājis. Taču lejpus Jaunsaulei, pie Sudmalkroga, kur Mēmele met līkumu, veidojas ledus sastrēgums. Tas var veicināt ūdens līmeņa celšanos. Jaunsaules skola apdraudēta netiek, taču nesen izbūvētās attīrīšanas iekārtas ir vien pārdesmit centimetru no ūdens. Ir raizes, ka tās varētu applūst, tāpēc tiek domāts, vai iekārtas nevajadzētu steidzami glābt.

Ūdens līmenis Mēmelē, salīdzinot ar vasaru, ir pacēlies par vairāk nekā sešiem metriem. Pašlaik tas ir līdz ar tilta segumu. Ja pa upi no Lietuvas puses nāks kādi lieli ledus blāķi, tie var sasprostoties pie tilta un ar savu svaru to sapostīt. Vietējie zināja teikt, ka tik augsts ūdens līmenis upē sen nav redzēts. Jānis Krieviņš stāstīja, kaut kas līdzīgs bijis pirms vairākiem desmitiem gadu, kad viņš pats mācījies skolā.

Ceturtdien un piektdien mācības Jausaules skolā notiek, taču stundas nav pilnvērtīgas, jo trūkst apmēram puse audzēkņu. No Brunavas uz darbu Jaunsaulē nevar nokļūt arī pieci skolā strādājošie pieaugušie.

Marčenkova pauda cerību, ka palu ūdeņi noskries un tiltiņu nenopostīs. Jaunnedēļ skolēniem ir brīvlaiks, mācības atsāksies tikai pēc Lieldienām. Marčenkova, arī Brazauskis apliecināja, ja pavasara pali gājēju tiltiņu pār Mēmelei nebūs saudzējuši, tiks nodrošināta Brunavas pagasta bērnu vešana uz skolu Jaunsaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!