Publicējam atbildes uz tiem lasītāju jautājumiem, kas palika neatbildēti DELFI konferencē ar ģenerālprokuroru Jāni Maizīti 11.decembrī.
Totālais ciniķis Maizīša kungs, kas jauns 3 miljonu lietas izmeklēšanā? Kad esat nolēmuši startēt ar paziņojumu, ka viss patiesībā ir ok, neviens nekādu naudu nav zadzis un lieta slēgta?

(Ceru, ka uztvērāt ironiju)

Četras personas šai lietā gaida tiesu - trīs tālaika augstas Latvenergo amatpersonas - Kārlis Purnis, Edgars Birkāns, Ivars Liuzniks, kā arī advokāts Armants Čapkevičs. Jaunu faktu šai lietā pagaidām nav, bet krimināllieta nav izbeigta un izmeklēšana turpinās.

duncan mcleod Vai augstas politiskās amatpersonas jums ir devušas mājienus par to vai citu krimināllietu? Ja ir, tad pasakiet, par kādām lietām, un kas jums ticis solīts vai ar ko draudēts?

Es nestrādāju pēc pasūtījuma. Draudējis man neviens nav.

Neonlight Visi daudz runā par skaļajām un lielajām lietām, slepkavībām u.t.t. Bet ko darīt nabaga lauciniekiem, kurus apzog regulāri (es te nerunāju par produkcijas uzpircēju parādiem). Arī paši viņi zog, diemžēl pagasta policijas inspektors nedara itin neko. Ja viņam tiek iesniegts iesniegums par zādzību, vai tad nav viņa pienākums darīt zināmu cietušajam par to, kas ar viņa lietu notiek? Mani pamatīgi apzaga pirms četriem gadiem, puspagasts zināja, ka zadzēji bijuši kāda kaimiņa nolīgti mežstrādnieki no Daugavpils. Katrā ziņā pirmo un pēdējo reizi es Liezēres policistu redzēju brīdī, kad aizvedu iesniegumu par zādzību. Manuprāt tā tam nav jābūt un šinī gadījumā es un citi apkārtējo māju īpašnieki jūtamies pilnīgi neaizsargāti pret noziedzīgo elementu. Vai pašiem ķertie pie ieročiem?

Tā tiešām nav jābūt. Ikvienai personai ir jāsaņem atbilde uz iesniegumu, turklāt likumā paredzētajā termiņā. Ja atbilde nav saņemta, jūs varat vērsties prokuratūrā, kuras pienākums ir šo likumpārkāpumu pārbaudīt.

SAM Mani izbriina paarlieku zemais noziedziibas liimenis. Vai ministram ir kaut kaadas apleeses par cik procentiem pieaugtu noziedziibas liimenis, ja valstii vispaar likvideetu tiesu sisteemu un tai paredzeeto naudu pieshkirtu policijai?

Nezinu nevienu demokrātisku valstu, kura darbotos bez tiesu sistēmas. Bet policijai patiešām ir jāpiešķir vairāk naudas.

Cinītis

BNS informācija 10.dec.: Vairāku sieviešu slepkavībās un laupīšanā apsūdzēts vīrietis policijai atzinies pirms 12 gadiem izdarītā slepkavībā. Rīgas Galvenās policijas pārvaldes 1.nodaļas darbinieki, turpinot darbu ar apsūdzēto, 1963.gadā dzimušo Vitāliju K., noskaidrojusi, ka viņš 1989.gadā nogalinājis X… Piebilde: Vitālijam K. nāvessodu pēc tam tiesa nomainīja pret 15 gadiem.

Un "Delfu" komentārs: Slepkava netika notiesāts uz nāvi, bet citu dzīvības tika apdraudētas. Ja būtu piemērots nāvessods, no šīs pasaules aizietu tikai slepkava, bet nu ir tā, ka no dzīves bija jāaiziet vairākiem nevainīgiem cilvēkiem. Par nāvessoda atcelšanu vajadzēja referendumu, esmu pārliecināts, ka 90% balsotu par nāvessoda saglabāšanu.

Jūsu viedoklis Maizīša kungs?

Nāvessoda piemērošana nekad un nevienā valstī nav atrisinājusi noziedzības problēmas.

Jautajums Kādēļ izmeklējot Bankas Baltija lietu (vai arī atsevišķi) līdz šim prokuratūra nav izvērtējusi darījumus ar kuriem no Latvijas kuģniecības valsts amatpersonas ir likušas pārskaitīt uz Finhold aptuveni 26 miljonus USD ar mērķi glābt BB ? Vai jums nešķiet, ka Aleksandrs Lavents ir “uztaisīts” par vienīgo grēkāzi, bet patiesie vainīgie meklējami citur? Ko prokuratūra ir veikusi, lai noskaidrotu tā laika pemjera Māra Gaiļa īpaši pilnvarotā padomnieka Eižena Cepurnieka lomu šajā darījumā? Ja šis parāds joprojām LK grāmatvedībā nav norakstīts, tad kāds to agri vai vēlu mēģinās atgūt. Ko jūs iesāksiet gadījumā, ja pēc LK privatizācijas tās jaunais īpašnieks mēģinās šo naudu piedzīt no Latvijas valsts?

Laventam, Freimanim un citām amatpersonām ir celta apsūdzība par 24 miljonu depozīta piesavināšanos no LK meitas uzņēmuma LATALPA HOLDING INCORPORATION. Ir izvērtēta arī LK amatpersonu rīcība saistībā ar šī depozīta piesavināšanos, bet nav konstatēts, ka šīs personas būtu darbojušās grupā ar Laventu, tā nodarot zaudējumus LK meitas uzņēmumam.

PTC Protams pašiem ķerties pie ieročiem nebūs atbilstoši latviešu mentalitātei. Tomēr tas var notikt, ja latviešu tautu novedīs līdz izmisumam. Es runāju par divām pasaulēm, kuras šķir aiza-tautu un varas struktūras. Laukos valda nabadzība un noziedzība. Rīgā bagātība un mafija. Vidusšķiras laukos praktiski nav. Tas viss it kā nav tieši saistīts ar Jūsu amatu un reizē saistīts cieši. Tās ir saknes. Nu ko teiksiet?

Dzīvoju gan laukos, gan Rīgā un redzu gan bagātību, gan nabadzību. Bet tauta jau pati veido varu.

Dk

par šo konferenci KĀDA JĒGA šeit uzdot jautājumus cilvēkam, kura atbildes būs glītas un pienācīgas, atbilstošas tam, ko viņa amats prasa un uzliek, bet tālu jo tālu prom no PATIESĪBAS un ĪSTENĪBAS... Maizīša kungs tāpat kā citi prokuratūras augstākā līmeņa pārstāvji ir saistīts rīkoties tā, kā valdošā vara to grib, nevis kā LR likums to prasa... ja viņš atsacītos, viņš nekavējoties zaudētu savu pozīciju, tiktu ielikts vietā kāds, kas funkcionē “pareizi”... tik ļoti cik man gan gribētos jautāt daudzko, nesaredzu šajos jautājumos nekādas jēgas, izņemot varbūt saņemt kārtējo pierādījumu tam, ko iepriekš jau teicu un ko faktiski VISI labi informētie cilvēki Latvijā ZINA!

Žel, Maiziša kungs, ka tads Motte var publiski nirgaties par Latvijas prokuraturu un turpinat peldeties taukos... tai vieta lai ienemtu lavinu cietuma, kur butu vina patiesi pienaciga uzturešanas vieta, lidz kamer vinš sanemtu tiesas spriedumu par savam Latvijas valstij liela mera kaitnieciskam izdaribam ka VNIA generaldirektors...

Amats patiešām uzliek pienākumus, un arī komentāriem ir jābūt amatam atbilstošiem. Tas ir tikai normāli. Manu rīcību nevirza nekādi nosacījumi. Es domāju, jautātājs piekritīs, ka mans amats nedāvā to saldāko maizi, es nebaidos to zaudēt, bet atteikties no principiem netaisos. Mottes lieta nekur nav pazudusi, jau ierosinot šo lietu netika solīti ātri rezultāti. Apjoms ir ļoti liels un izmeklēšana turpinās.

Ce

ko nu daris ar tam amatpersonam kuras nosauca DP bijusais darbinieks? Ko

Prokuratūra organizē pārbaudi par visiem faktiem, kurus nosaucis DP darbinieks.

Letiņš Maizīša kungs! Var jau prognozēt, ka jūsu atbildes būs sakoptas un apaļas, ka prokuratūra cītīgi strādā un visiem tiek piemēroti vieni un tie paši likumi, kaut gan, protams, ir jau arī trūkumi un nepilnības. Bet varbūt ur vērts paskatīties uz sevi drusciņ no malas. Ir stipri par maz, ja tikai Jūs pats godprātīgi pildiet un piemērojat likumus. Paskatieties, cik daudzu prokuru muguras ir saliektas politiskā iztapībā! Cik impotenti tiek mocītas lietas, ja tās aizķer kāda varenā intereses. Kaut vai tas pats Muciņš. Neviens normāls cilvēks nekad neticēs, ka lēmumiņš par Muciņa kunga jaunavību bija jāiznēsā tikpat ilgi, cik vajag cilvēkbērna radīšanai! Vai prokuratūra pēc savas iniciatīvas ir uzsākusi izmeklēt kaut vienu nozīmīgu lietu, ja vien pirms tam varenie paši kādu jau nav pārgrūduši pār bortu? Atlieciet taču muguras! Atgūstiet cilvēcisko pašcieņu! Neviens amats nav tā vērts, lai viņa dēļ rāpotu uz ceļiem un ēstu drupačas no citu galda. Valsts Jums ir devusi likumus un varu tos piemērot. Uzdrīkstieties un pamēģiniet! Jūs varbūt vazās pa Saeimas izmeklēšanas komisijām, mēginās iztaisīt par pedofīlu un beidzot arī noēdīs, bet cilcēki nav muļķi un labi saprot, kas ir kas.

Tāpat, kā Jūs tagad nevienam nevariet iestāstīt, ka prokuratūra ir neatkarīga un stingri stāv likumu sardzē, nevien nespēs Jūs nomelnot, ja Jūs patiešām to darīsiet. Pašreiz Latvija ir kā piesmirdusi telpa, kurā nevienam nav ko elpot un neviens neuzdrīkstas attaisīt vēdlodziņu.

Jautājums izskatās vairāk pēc viedokļa, apgalvojuma. Ne velti tajā tik daudz izsaukuma zīmju. Tiesa, ir arī atsevišķi racionāli viedokļi. Bet muguru gan negribas liekt un neliekšu arī.

Kā Jūs rīkotos , ja būtu ierindas pilsonis, šādā situācijā:

par kādu aizdomīgu darījumu, kur skaidri jaušama nelikumiba, tiek ierosināta pārbaude ģeneralprokuratūrā. Jums ir kāda informācija par nelikumīgo darījumu shēmu, bet tanī pat laikā Jūs arī ziniet, ka personas, kuru darbības likumību parbauda ģeneralprokuratūrā, jau nākamaja rītā ap brokastlaiku ir izsmeļoši informētas, kā virzās izmeklēšana un līdz ar to, kā attiecīgi jarīkojas. Vai Jums ar savu informāciju būtu drosme griezties pie ģenerālprokuratūras darbiniekiem? Kā Jūs rīkotos? Paldies par atbildi.

Ja tā ir, tad jāiet pie ģenerālprokurora. Es noteikti pieņemšu (Pieņemšana ir katra mēneša pēdējā otrdienā).

Maizīša kungs! Vai tā ir taisnība, ka šobrīd cietumā atrodas cilvēks, kurš tiek turēts aizdomās par RIMI spridzināšanu. Ka drosības policija, vienkārši grib grēkāzi, bet tiešu pierādījumu pret šo cilvēku nav.

Prokurors izvērtējot pierādījumus, kas šobrīd ir viņa rīcībā, uzskatīja, ka ir pamats Leonardam Butelim celt apsūdzību par terorismu.

Kāpēc valsts un pašvaldību institūciju (t.sk. prokuratūras)lie tvedībā tiek pieņemti izskatīšanai personu iesniegumi, kuros izvirzītās prasības pēc būtības ir izskatījusi tiesa, prasība ir noraidīta visās tiesu instancēs un galīgais lēmums ir stājies likumīgā spēkā?

Ir tikai atsevišķas likumā noteiktas normas, uz kurām balstoties, prokuratūra var protestēt spriedumu, kas stājies spēkā. Iespējama arī pārbaude sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem, ko arī paredz likums.

DELFOTĀJOS dominē vienprātība par prokuratūras politisko atkarību, neizlēmību un mazspēju. Var jau to noliegt, bet skatoties no malas šāds iespaids rodas. Acīmredzot, tam ir savs pamats. Vai prokuratūra, aizstāvot valsts intereses, patstāvīgi ir uzsākusi kādas lietas izmeklēšanu, kas tā vai citādi aizskar politiskās elites intereses? Visa pasaule bāž mums acīs korupciju, kas mērojama jau ar valsts nozagšanu, bet pie mums izliekas, ka korupcija ir tikai kukuļņemšana, kas patiesībā ir tikai korumpētas sistēmas viena no izpausmēm un sekām. Vai prokuratūra spēj pacelt acis arī druscīt augstāk?

Prokuratūrai nav problēmu pacelt acis augstāk, bet viennozīmīgi ir nepieciešams policijas un citu iestāžu, kas nodarbojas ar izmeklēšanu, atbalsts. Sabiedrības un godīgu politiķu atbalsts.

Labdien, Maizīša k-gs Daudz tiek runāts par likumsargu veiksmīgo cīņu ar noziedzību, bet Liezēres pagastā viss kļūst tikai sliktāk. Šajā un citos kaiminņu pagastos ir daudz māju, kas pieder rīdziniekiem, kuri ziemā tur nedzīvo. Rezultātā mūs regulāri aptīra vietējie un iebraukušie zagļi, tomēr vietējie inspektori nedara absolūti neko. Mani apzaga pirms trim gadiem, inspektoru oirmo un pēdējo reizi redzēju, kad aizvedu iesniegumu. Nemaz nebrīnītos, ja situācija ir tāda pati arī citur laukos. Ko musm darīt? Ķert neliešu spašiem un linčot?

Jāsūdzas prokuratūrā par policijas darbinieku rīcību.

Apnicis klausiities zheeloshanos par nelegaalaa spirta tirdznieciibas gauso apkaroshanu.

Kur var legaali iegaadaaties tiiru etilspirtu? Kaapeec valsts nenodroshina iespeeju spirtu nopirkt legaali?

Jautājums ne gluži ģenerālprokuroram, bet es pieļauju, ka visa situācija varētu veidoties citādi, ja valsts būtu saglabājusi monopolu uz alkoholu.

Varas dalīšanas principu ievērošana ir viens no demokrātiskas valsts pamatiem. Latvijā šo principu pārkāpšana ir kļuvusi par visstabilāko korupcijas pamatu. Tāpat kā zivs pūst no galvas, problēmas Latvijā sākas Saeimā, kur deputāti grib būt gan likumdevēji, gam prokurori, gan tiesneši un bendes. Tiesu varas neatkarība jau šajā līmenī tiek atzīta tikai uz papīra. Ir acīmredzama vēlme politiski iejaukties, pirmkārt, jau izmeklēsanā, visticamāk, lai piekļūtu pierādījumiem un ietekmētu izmeklēšanu sev vēlamā virzienā. Ja ne citādi tad ar bēdīgi slavenajām Saeimas izmeklēšanas komisijām. Politisks spiediens uz prokuratūru un vēlme ietekmēt lietas ir acīmredzami. Tai pašā laikā deputāti sevi uzskata par likumiem pāri stāvošiem, kas var nesodīti atlauties visu, un ja vajadzīgs - Saeima arī piesedz (piem.kā Ādamsonu). Valdība, savukārt cep likumus Saeimas brīvdienās uz nebēdu, un neviens neuztraucas, ka patiesībā tā pārkāpj Satversmi. Abas šīs institūcijas, izmantojot finansēšanu, uztur tiesu varu pie mirēja veselības. Un neviens tā skaļi neprotestē. Neviens nemēģina kaut ko mainīt. Vai ģenerālprokurora m nevajadzētu uzņemties aktīvāku lomu, šādu, valstiski svarīgu jautājumu risināšanā, sākot, kaut vai ar publicitāti un izskaidrošanu, ar publiskiem ierosinājumiem, ko darīt? Ir, protams, jāķer kukuļņemēji, bet vīnī radīsies no jauna, ja netiks mainīta vide, kas tos pastāvīgi reproducē. Vai tas nav svarīgs ģenerālprokuratūras uzdevums un darba lauciņš?

Ir - ļoti svarīgs darba lauciņš, es arī publiski runājot par kukuļņemšanu jebkurā sfērā, esmu uzsvēris, ka jāsāk ar partiju finansēšanas likumu un atbildību par šo likumu pārkāpumiem. Ir jānosaka, kura iestāde Latvijā uzrauga šos likumus un tālāk šie procesi tiek kontrolēti pa vertikāli uz leju. Piekrītu, ka ne tiesa, ne prokuratūra nav pilnīgi neatkarīgas, jo visa tiesu sistēma ir atkarīga no likumdevējas un izpildvaras attieksmes pret finansēšanu - tas ir ļoti efektīvs mehānisms, lai kontrolētu valstī jebkuru sfēru. Tiesībsargājošo iestāžu vadītāji savos publiskajos izteikumos nemitīgi par to atgādina. Jebkura nozieguma pastrādāšana tiešām ir atkarīga gan no tā kā darbojas valsts iestādes, gan no tā, kāda ir ekonomiskā vide.

Labi, ka viss ir kārtībā ar prokuratūru un tās darbu, tagad gan es esmu atvieglināts...

Nekad neesmu teicis, ne apgalvojis, ka ar prokuratūras darbu viss ir kārtībā. Mans mērķis ir vērst to uz labu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!