Foto: LETA

Alkohola patēriņš Eiropas Savienībā (ES) jāsamazina par 10%, trešdien, uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas deputātus, sacījis veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Viņš norādījis, ka pēdējo 10 gadu laikā alkohola patēriņš ES gan nav palielinājies, taču "tas joprojām ir reģions ar augstāko alkohola patēriņu pasaulē".

Ministrs akcentējis, ka 2010.gadā ES sociālās izmaksas, kas saistītas ar pārmērīgu alkohola patēriņu, bijušas 155 miljardi eiro.

Belēvičs arī paudis pārliecība, ka alkohola patēriņa kritums ļautu samazināt priekšlaicīgu iedzīvotāju mirstību.

Atsevišķi EP deputāti apsveikuši izvirzīto mērķi par alkohola patēriņa samazināšanu ES, vienlaikus jautājot, kā to ir iecerēts panākt. Uz to atbildot, Belēvičs nosaucis trīs metodes, kas būtu jāīsteno - akcīzes palielināšana alkoholam, alkoholosko dzērienu reklāmas samazināšana līdz pat tās aizliegšanai, kā arī sabiedrības izglītošana. Ministrs uzsvēris, ka minētie pasākumi ietilpst arī Pasaules veselības organizācijas nosauktajās prioritātēs alkohola patēriņa samazināšanai, kā arī norādīja, ka tie ir īstenojami vienlaikus.

Belēvičs EP Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejā trešdien prezentēja Latvijas prezidentūras ES Padomē prioritātes veselības jomā.

Latvijas prezidentūra ES padomē turpināsies līdz 2015.gada vidum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!