Foto: F64
Pašlaik norisinās intensīvs darbs pie Austrumu partnerības samita gala dokumenta - Rīgas deklarācijas teksta, norādīja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) preses padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Vaicāts par iepriekš izskanējušo informāciju, ka Armēnija un Baltkrievija atteikušās parakstīt deklarāciju, ja tajā būs atrodama frāze par "Krimas aneksiju", Drēģeris lakoniski uzsvēra, ka darbs pie deklarācijas turpinās.

"Nesteigsimies notikumiem pa priekšu," aicināja Drēģeris. "Nespekulēsim par Austrumu partnerības samita Rīgas deklarācijas tekstu, kas pašlaik vēl top intensīvās sarunās un konsultācijās starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un Austrumu partnerības valstīm," piebilda ministrijas pārstāvis.

Jau ziņots, ka Armēnija un Baltkrievija atteikušās parakstīt Rīgā notiekošā ES Austrumu partnerības samita gala dokumentu, ja tajā būs atrodama frāze par "Krimas aneksiju", atsaucoties uz ES diplomāta teikto, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošais melnraksts, samita dokumentā uzsvērts, ka samita dalībnieki neatzīst nelikumīgo Krimas un Sevastopoles aneksiju, kuru veikusi Krievija. Turklāt deklarācijas tekstā arī skaidrots, ka šāda Krievijas rīcība ir starptautisko likumu pārkāpums, kā arī tiešs apdraudējums starptautiskajai drošībai.

ES diplomāti esot spiesti strādāt pie teksta kompromisa varianta, kurā būtu atspoguļota gan ES nostāja, gan vērtējums, ko notikumiem Krimā devušas Erevāna un Minska, skaidroja aģentūras "Reuters" informācijas avots. Sagaidāms, ka samita dalībnieku kopīgais komunikē tiks pieņemts piektdien.

Baltkrievijas Ārlietu ministrija jau maija sākumā brīdināja, ka Austrumu partnerības Rīgas samits var kļūt par pēdējo, ja tajā dominēs antikrieviski noskaņojumi.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!