Par Baložu atdalīšanos no Ķekavas novada ir savākti 1200 iedzīvotāju parakstu, tomēr pagaidām tie nav iesniegti novada Domē, vēsta portāls "aprinkis.lv".

Ķekavas novada opozīcijas deputāti RAA atzina, ka neredzot iespēju, kā pašreizējā politiskajā situācijā novads varētu vienmērīgi attīstīties. Domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis uzskata, ka novada sadalīšanai nav nekāda pamata.

"Ja es pēc vēlēšanām būtu izmantojis iespēju kļūt par pašvaldības vadītāju, varbūt ar savu darba stilu būtu saglabājis novadu, būtu mēģinājis mazināt šķelšanās vēlmi. Strādātu, lai man kā priekšsēdētājam būtu 16 draugu deputātu," saka opozīcijas deputāts Pēteris Geks. Viņš ir neapmierināts ar pašreizējās Ķekavas novada Domes vadības darba stilu. "Valdīšanas slimība ir ielaista pārāk dziļi gada laikā, vairs nav citu zāļu kā Baložus atdalīt no Ķekavas. Piespiedu laulība nav nesusi pozitīvu rezultātu."

Geka viedoklim piekrīt arī Andis Adats. Viņš uzskata: ja sadala abas pašvaldības un izsludina jaunas pašvaldību vēlēšanas, "risks ir vienāds gan pozīcijas, gan opozīcijas deputātiem. Es varu teikt – mani nebiedētu, ja visus deputātus vienkārši atlaistu". Geks domā, ka līdzšinējo ķekaviešu deputātu vidū ir vairāki tādi, kuri sekmīgi spētu pārvaldīt Ķekavas novadu bez Baložiem.

Ķekavas novada Domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis sacīja, ka nav nekāda pamata, lai sadalītu novadu. "Tam nav nekāda pamata, tikai dažu deputātu ambīcijas. Ja opozīcijas deputātiem nav nekā cita, ko darīt, tad var vākt parakstus. Pagaidām Domē nekas tāds nav iesniegts, cik esmu runājis ar cilvēkiem Baložos, viņi uzskata, ka atdalīšanās nav vajadzīga." Tomēr, ja savāktie paraksti par Baložu atdalīšanos tiks iesniegti, Domē šis jautājums tiks skatīts, apsola Jurķis.

Viens no domes deputātiem Valts Variks atzina, ka pašlaik Ķekavas novadu vada cilvēki, kas nav ķekavieši, tāpēc viņi varot uz Ķekavu paskatīties no malas. Pēc viņa domām, ķekavieši ir nobažījušies – baložniekiem Domē ir stiprākas pozīcijas. Tomēr Jurķis atklāj, ka "daudzi deputāti tiešām ir baložnieki, bet – ko paši esam savēlējuši, tie arī strādā. Izpildvara lielākoties ir ķekavieši".

Geks ir izteikumos nesaudzīgāks. "Baložu cilvēki tiek iepludināti Ķekavā. Kopš vadība ir no Baložiem, ilggadējie Ķekavas Domes darbinieki tiek izspiesti no darbavietām, aizpildot tās ar baložniekiem." Viņam ir neizprotama darbinieku pieņemšana Kultūras aģentūrā un tūrisma aģentūrā, kā arī darbinieku atlaišana juridiskajā dienestā.

Jurķis pārmetumus noraida. "Tās ir muļķības. Daļa darbinieku ir mainījusies, jo to noteica reforma, daļa ir nomainīta, lai darbu padarītu efektīvāku. Cik ir cilvēku no Baložiem, cik no Ķekavas – nezinu, tiešām neesmu skaitījis. Strādājam un domājam par attīstību."

Tikmēr šonedēļ četri no pieciem opozīcijas deputātiem devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Rojas novadu, "lai saprastu Mērsraga problēmu un salīdzinātu ar Ķekavas problēmu". "Vai viņiem nebija citu iespēju, kā panākt atvienošanos, vai mums vajag darīt to pašu," sacīja Variks.
Atgādinām, ka 8. jūnijā Ministru kabinets apstiprināja atzinumu par Rojas novada administratīvās teritorijas robežas grozīšanu un Mērsraga novada izveidošanu, bet par to vēl jālemj Saeimai. Atzinums paredz izveidot Rojas novadu un Mērsraga novadu tajās administratīvajās teritorijās, kurās novadu veidojošās bijušās pagastu pašvaldības darbojās līdz 2009. gada vietējo pašvaldību vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!