Foto: F64
Policists, kurš 24. februārī malumedībās pieķertajiem Jelgavas novada mēram Ziedonim Caunem nav atņēmis pielādēto ieroci un ļāvis doties mājās, par virkni pārkāpumu pieļaušanu no savas vadības izpelnījies disciplinārsodu – rājienu, ziņo "Zemgales Ziņas".

Policijas šefs ceturtdien gan nevēlējās sniegt plašāku skaidrojumu par padotā darbības izvērtējumu, aizbildinoties, ka nezina, kas rakstīts paša parakstītajā lēmumā, ziņoja laikraksts.

Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvalde pirms mēneša sāka disciplinārlietu pret policistu, kurš bija atbildīgs par pārkāpuma konstatēšanu un likumsargu rīcību notikuma vietā saistībā ar Platones pagastā notikušajām malumedībām, kuru tuvumā tika pieķerts arī Jelgavas novada mērs Ziedonis Caune (ZZS). Kopš 24. februāra notikumiem mēnesi vērtējot policista rīcību, policija konstatējusi virkni pārkāpumu pašu amatpersonas rīcībā, piemēram, Caune ar līdzbraucēju uzreiz bija jāved uz policijas iecirkni, nevis jāļauj viņam doties mājup.

VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informējusi, ka par Caunes aizturēšanu atbildīgajam policistam piemērots rājiens. Pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš ceturtdien nespēja atbildēt, par konkrēti kādiem pārkāpumiem viņš piemērojis rājienu un kādēļ policists izpelnījies tik maigu soda mēru. Lai gan pats sava padotā rīcību vērtējis, Laidiņš sacīja, ka dokuments atrodas birojā, bet bez lēmuma viņš nevarot komentēt, kas tajā rakstīts. "Dienā man jāparaksta desmit, piecpadsmit lēmumu. Mums ir ļoti daudz disciplinārlietu par darbiniekiem," viņš aizbildinājās, sakot, ka plašāks komentārs būšot tikai otrdien.

"Policists nebija rīkojies kompetenti," iepriekš ZZ teica VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks Kārtības policijas priekšnieks Andris Gromoļevs. Policijas vadība virkni pārkāpumu atbildīgā policista rīcībā saskatījusi jau brīdī, kad viņš kopā ar padoto ieradās uz izsaukumu Platones pagastā, kur vietējie mednieki bija apturējuši Cauni un viņa līdzbraucēju – Ropažu mežzini Jāni Ozoliņu.

Policists uzreiz neesot spējis kvalificēt iespējamo likumpārkāpumu. Gromoļevs uzsvēra, ka tajā brīdī policistiem uzreiz bija jāizņem ierocis, kas, kā vēlāk bija redzams arī aculiecinieka video, bija pielādēts. "Kā minimums, tur uzreiz bija redzams administratīvs pārkāpums, jo ar ieroci rokās, turklāt pielādētu, tā pārvietoties nedrīkst," skaidroja Gromoļevs, piebilstot, ka šaujamais atbilstoši normatīvo aktu prasībām uzreiz bija jāatņem, turklāt nedrīkstēja pieļaut, ka pārbaudāmā persona aizbrauc ar sniega motociklu.

Policistiem viņi uzreiz bija jānogādā iecirknī, nevis jāļauj doties mājās, vēl vienu pārkāpumu konstatēja Gromoļevs.

Disciplinārlieta pret policistu, kura vārds netiek atklāts, tika sākta 25.martā. Normatīvi par disciplinārpārkāpumu ļauj piemērot tādus soda veidus kā, piemēram, rājiens, neatbilstība ieņemamajam amatam, uz laiku samazināta alga un citi. Kaut arī tobrīd notikuma ietā bija vēl viens policists, viņa rīcībā nav konstatētas disciplinārpārkāpuma pazīmes, jo par policijas darbu tajā brīdī bija atbildīgs norīkojuma vecākais policists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!