Foto: F64
Jelgavas novada pašvaldībai steidzami nācies lemt par iekšēja aizdevuma maksājumu Līvbērzes pagastam, kā arī galvot aizdevuma saņemšanai Līvbērzes komunālo pakalpojumu sniedzējam SIA "Palīgs L", lai nekavējoties palīdzētu nokārtot pēkšņi atklātās apjomīgās parādsaistības ar Valsts ieņēmumu dienestu un uzņēmumu "Latvijas Gāze".

Pagājušajā nedēļā novada vadība saņēmusi "Latvijas Gāzes" brīdinājumu, ka 3.martā Līvbērzei atslēgs gāzi, tādējādi atklājot smago finanšu situāciju komunālajā saimniecībā. Šā iemesla dēļ novads atlaidis "Palīgs-L" šefu.

SIA "Palīgs-L" nepareizi sniegtā informācija atskaitēs liegusi novada pašvaldībai jau laikus konstatēt faktu, ka Līvbērzes pagasta iedzīvotāju milzīgie parādi par komunālajiem maksājumiem noteiktā laika posmā nav ļāvuši "Palīgam-L" gan nomaksāt nodokļus, gan norēķināties par siltumu, "Zemgales Ziņām" (ZZ) skaidro novada pārstāve Dace Kaņepone. Tādējādi kavētie maksājumi Valsts ieņēmumu dienestam un Latvijas Gāzei sasnieguši teju 36 000 latu.

Kavēto maksājumu summas krājušās jau no 2009. gada, taču līdz pat pagājušās nedēļas nogalei Jelgavas novada pašvaldībai nebija informācijas, ka uzņēmuma patiesā finansiālā situācija un saistības apdraud gan iedzīvotāju nodrošinājumu ar siltumu, gan uzņēmuma iespēju saņemt atbalstu infrastruktūras projektam, apgalvo Kaņepone. Problēmas atklājušās, reaģējot uz Latvijas Gāzes brīdinājuma vēstuli, kurā tā pašvaldībai draudējusi 3. martā atslēgt gāzes piegādi. "Ne uzņēmuma gada bilancē, ne atskaitēs tādi parādi nebija minēti," saka novada pārstāve.

Lai nodrošinātu Līvbērzes pagasta pārvaldes komunālo pakalpojumu samaksu, novada dome trešdien sēdē pieņēma lēmumu izsniegt iekšējo aizdevumu Līvbērzes pagasta pārvaldei 10 800 latu apmērā no rezerves fonda, nosakot atmaksas termiņu līdz 2011.gada 30. decembrim. Savukārt, lai "Palīgs-L" varētu dzēst gāzes apkures saistības, dome lēma par galvojuma sniegšanu aizņēmumam 24 000 latu apmērā. Līdz ar to pašvaldība garantē aizņēmuma atmaksu ar pašvaldības pamatbudžeta līdzekļiem. Pēc krīzes situācijas novēršanas risinājumi Līvbērzes pagastam būs jāmeklē savos resursos, arī iekšējais aizdevums nozīmē to, ka līdz gada beigām Līvbērzes pagastam līdzekļi jāatdod.

Tā kā pašvaldības kapitālsabiedrības priekšnieks Gunārs Smilga rīkojies nekorekti, slēpjot ziņas par smago finanšu stāvokli, Līvbērzes pagasta pārvaldnieks Aivars Zeimuls ar viņu vienojies par darba uzteikšanu. Uzņēmuma vadītājam ļauts strādāt līdz marta beigām. Taču arī pašam pagasta pārvaldniekam pēc iznākšanas no slimnīcas vēl būs jāskaidro novada domes priekšsēdētājam Ziedonim Caunem, kā tāda situācija viņa pārraugāmajā kapitālsabiedrībā varēja rasties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!