Par šā gada Latvijas novadu sakoptākā pagasta nosaukumu cīnīsies 25 pagasti, aģentūrai BNS pavēstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece Sniedze Sproģe.
Savus kandidātus novada sakoptākā pagasta titulam izvirzījuši visi Latvijas rajoni, izņemot Ogres un Limbažu rajonu.

Vislielākā konkurence valda Vidzemē, kur uz novada sakoptākā pagasta titulu pretendēs septiņi kandidāti - Naukšēni no Valmieras, Blome no Valkas, Trapene no Alūksnes, Lejasciems no Gulbenes, Jaunpiebalga no Cēsu, Lazdona no Madonas un Mālpils no Rīgas rajona.

Sešus pagastus izvirzījusi Latgale: Baltinavu no Balvu, Demeni no Daugavpils, Robežniekus no Krāslavas, Mērdzeni no Ludzas, Rušonu no Preiļu un Ilzeskalnu no Rēzeknes rajona.

No tikpat daudz pagastiem savu favorītu izvēlēsies arī Zemgalē. Kandidātu pulkā ir Varieši no Jēkabpils, Skrīveri no Aizkraukles, Vecumnieki no Bauskas, Smārde no Tukuma, Bērze no Dobeles un Glūda no Jelgavas rajona.

Savukārt skaitliski vismazākā konkurence pastāv Kurzemē. Tur par uzvarētāja lauriem cīnīsies pieci pagasti - Zirņi no Saldus, Rudbārži no Kuldīgas, Medze no Liepājas, Tārgale no Ventspils un Lauciena no Talsu rajona.

Jau jūlija un augusta mijā uz pagastiem dosies novadu vērtēšanas komisijas, kuras sastāvā ir LPS, Latvijas Agronomu biedrības, vairāku ministriju un citu organizāciju pārstāvji.

Pagastus vērtēs pēc deviņām kategorijām. Tāpat kā iepriekšējos gados, atsevišķi plānots noskaidrot labākās pašvaldības kategorijās - "Pagasta attīstības iespējas", "Vides aizsardzība", "Sakoptākā uzņēmējdarbības vide", "Rūpes par izglītību un sportu", "Ģimenei draudzīgākais pagasts", "Kultūrvides veidošana pašvaldībā", "Lauku ceļu saimnieks" un "Sabiedrisko attiecību veidošana". Savukārt pirmo reizi noskaidros, kurā pagastā visvairāk rūpējas par mežiem.

Paredzams, ka pagastus vērtēs līdz 15., bet uzvarētājus paziņos līdz 20.augustam.

Pērn par sakoptāko pagastu Vidzemes novadā kļuva Mārupes pagasts, Zemgalē uzvarēja Kokneses pagasts, Kurzemē vissakoptākais bija Dundagas pagasts, bet par Latgales sakoptāko atzina Maltas pagastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!