Foto: DELFI
Par egļu nesankcionētu ciršanu Rīgas un Pierīgas mežos draud sods līdz 1000 latiem un brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem, informēja pašvaldības SIA "Rīgas meži".

Rīgas pilsētai piederošajos mežos, kuri atrodas aptuveni 50 kilometru rādiusā ap Rīgu, nav atļauts cirst svētku eglītes, kā arī lauzt priežu vai egļu zarus.

Kā norādīja "Rīgas mežu" Meža apsardzības daļas vadītājs Valerijs Morozs, par patvaļīgu egļu ciršanu mežā draud ne tikai administratīvs sods, bet arī kriminālā atbildība.

"Administratīvo pārkāpumu kodeksa 67.pants paredz, ka sods par eglītes nociršanu un zaru laušanu privātpersonām ir no 50 līdz 500 latiem, bet juridiskām personām - līdz 1000 latiem. Savukārt Krimināllikuma 109.pants paredz, ka par patvaļīgu koku ciršanu svešā mežā vai citā svešā zemes platībā persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai arī ar naudas sodu," sacīja Morozs.

Viņš arī ieteica iedzīvotājiem pirms došanās svētku egles meklējumos noskaidrot, kam mežs pieder, un saskaņot egles nociršanu ar meža īpašnieku. Gadījumā, ja mežs pieder "Rīgas mežiem", pēc saskaņošanas ar attiecīgo mežniecību vienu eglīti ģimene drīkst nocirst vienīgi grāvmalēs un zem elektropārvades līnijām.

Kā ziņots, tikmēr VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) apsaimniekotajos valsts mežos katram Latvijas iedzīvotājam personiskām vajadzībām Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas vajadzībām atļauts nocirst vienu eglīti.

Cērtot eglīti, jāievēro, ka eglītes celma caurmērs nevar būt lielāks par 12 centimetriem, kas parasti atbilst divus līdz trīs metrus garai eglei. Tāpat eglītes kategoriski aizliegts zāģēt jaunaudzēs.

Eglītes atļauts zāģēt uz stigām, grāvmalās, zem elektrolīnijām un cita veida komunikācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!