Pārkāpumi būvniecībā biežāk sastopami Latvijas reģionos, liecina Valsts būvinspekcijas pirmā pusgada darba rezultāti, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts būvinspekcijas priekšnieks Leonīds Jākobsons.
Visvairāk nelikumību konstatēts Daugavpilī. Problemātiska bijusi arī situācija saistībā ar būvniecības likumības ievērošanu Rēzeknē un Madonā, atzina Jākobsons.

Daugavpilī bijusi lielākā daļa no pirmajā pusgadā apturētājām 26 objektu būvniecībām. Tur būvinspekcija apturējusi 16 privātmāju un saimniecības ēku būvniecību, kuras veiktas, nesaņemot atļauju. Vairāki lieli objekti bez atļaujas būvēti Rēzeknē, kur būvinspekcija apturējusi gaļas kombināta, tirdzniecības kompleksa un autoservisa būvniecību. Par pārkāpumiem atbildīgajām personām uzlikti naudas sodi.

Savukārt Madonā apturēta lielveikala rekonstrukcija, jo tā veikta bez projekta. Privātmāju būvniecība bez atļaujas apturēta arī Mērsragā, stāstīja Valsts būvinspekcijas priekšnieks.

Viņš sacīja, ka Rīgā pirmajā pusgadā konstatētie pārkāpumi bijuši salīdzinoši nelieli, kas ļauj secināt, ka galvaspilsētā būvniecības joma kļuvusi sakārtotāka.

Kā lielāko pārkāpumu Jākobsons minēja degvielas uzpildes stacijas būvniecību, kuras dēļ daļēji tika norakta Baložu kāpa. Būvdarbi tika apturēti, jo uzņēmums nebija izpildījis arhitektūras un plānošanas uzdevumā noteiktās prasības.

Rīgā apturētas arī vairākas nelikumīgas bēniņu pārbūves, kuras bijušas saistītas ar nelikumīgo bēniņu privatizāciju, pārveidošanai par dzīvojamām telpām. Vairākos gadījumos konstatēts, ka bēniņu pārbūvei nav bijis ne projekta, ne atļaujas. Savukārt Dzirnavu ielā 31 apturēti būvdarbi un anulēta būvatļauja, jo nav bijušas Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atļaujas, kas nepieciešama būvdarbu veikšanai Rīgas vēsturiskajā centrā, stāstīja Jākobsons.

Kā pastāstīja Valsts būvinspekcijas priekšnieks, reģionālie inspektori par pārkāpumiem var uzlikt sodu līdz 250 latiem, savukārt inspekcijas vadītājs un viņa vietnieks pārkāpējus var sodīt ar naudas sodu līdz 500 latiem. Viņš arī atgādināja, ka Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzamas izmaiņas, kuras soda apmērus ļaus palielināt.

Kā ziņots, Valsts būvinspekcija pirmajā pusgadā apturējusi sešas būvatļaujas un 27 objektu būvniecību. Pie administratīvās atbildības inspekcija saukusi 23 personas.

2003.gadā Valsts būvinspekcija apturēja 70 būvniecības un anulēja 20 būvatļaujas. Administratīvi sodītas tika 3430 personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!