
Mūsdienu japāņu kulinārijas lepnums pašā Japānā kalpo kā ikdienišķs produkts, jo labvēlīgais ģeogrāfiskais novietojums jūras tuvumā japāņus apgādā ar svaigām jūras veltēm, kas arī ir mums tik eksotisko suši pamatā. Ar laiku suši radušies daudz dažādu atvasinājumu, bet mēs pastāstīsim, kā mājas apstākļos pagatavot klasisko suši versiju ar lasi un gurķi.
Vai tu zini, ka...?
Ingveru var lietot garšas kārpiņu attīrīšanai gadījumā, ja tiek ēsti dažādu veidu suši, gan arī kā piedevu, kas uzlabo kopējo garšas buķeti.
1.solis

Jāizvēlas speciālie īsgraudainie suši rīsi un pirms vārīšanas tie vairākas reizes jānoskalo un jānotecina 30-40 minūtes caurdurī. Rīsus un ūdeni ielej katlā un atstāj (30 minūtes) nostāvēties. Visu vāra uz lēnas uguns 15 minūtes, tad izslēdz karstuma avotu un atstāj 5 minūtes sutināties.
IEGAUMĒ! Vārīšanas procesā rīsus maisīt nedrīkst!
2. solis

Izvārītos rīsus ieber lielas virsmas traukā un atdzesē. Tikmēr atsevišķā traukā sajauc rīsu etiķi, cukuru un sāli, tad ar to rīsus vienmērīgi aplej un samaisa. Ērtāk izmantot jau gatavo rīsu etiķi un garšvielu maisījumu "Kikkoman Seasoning for Sushi", jo tajā visas sastāvdaļas jau ir sajauktas nepieciešamajos daudzumos.
Pa to laiku sagriež gurķi šaurās, garās šķēlītēs. Sagatavo arī lasi.
3. solis

Lai gatavotu tievās suši ruletītes nori lapas gareniski var pārgriezt uz pusēm. Uz bambusa paklājiņa to novieto ar spīdīgo pusi uz leju un paņem saujiņu rīsu, ko rūpīgi vienmērīgā kārtā izklāj uz suši lapas, atstājot kādus 10 cm nenoklātu. Ar pirkstu izveido rieviņu.
4. solis

Rīsus nelielā daudzumā var apziest ar vasabi (japāņu mārrutki - izcils C vitamīna avots), bet tas ir gaumes jautājums.
5. solis
Ar vasabi apziestās rīsu kārtas centrā uzliek iepriekš sagatavoto, šauro gurķa šķēlīti un lasi. Tad paceļ uz augšu bambusa paklājiņa malu.

Ar abu roku pirkstiem satur paklājiņu un pildījumu. Nori lapu un paklājiņu aptin, uzmanot, lai visas sastāvdaļas tiktu cieši saspiestas. Tā turpina, pielietojot mazliet vairāk spēka, lai rīsi cieši saliptu.
6. solis
Satīto rullīti iztin no bambusa paklājiņa un novieto uz virtuves dēlīša.
7. solis
Ruletīti sagriež vienādos gabaliņos, un klāt pasniedz ingveru atsevišķā traukā. Un, protams, sojas mērci, kurā var izšķīdināt mazliet vasabi.