Suši. Foto: SIA Cesars

Mūsdienu japāņu kulinārijas lepnums pašā Japānā kalpo kā ikdienišķs produkts, jo labvēlīgais ģeogrāfiskais novietojums jūras tuvumā japāņus apgādā ar svaigām jūras veltēm, kas arī ir mums tik eksotisko suši pamatā. Ar laiku suši radušies daudz dažādu atvasinājumu, bet mēs pastāstīsim, kā mājas apstākļos pagatavot klasisko suši versiju ar lasi un gurķi.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma
Sastāvdaļas:

  • 0,5 kg suši rīsu
  • apm. 0,75 l ūdens
  • suši lapas
  • suši ingvers
  • vasabi pasta
  • rīsu etiķis (vai gatavā piedeva "Kikkoman Seasoning for Sushi" – apm. 6 ēdk.)
  • japāņu sojas mērce ("Kikkoman")
  • cukurs, sāls (ja izmanto gatavo piedevu, tad cukurs un sāls nav nepieciešami)
  • svaigs lasis
  • svaigs gurķis
  • bambusa paklājiņš suši ruļļa satīšanai
  • Vai tu zini, ka...?

    Ingveru var lietot garšas kārpiņu attīrīšanai gadījumā, ja tiek ēsti dažādu veidu suši, gan arī kā piedevu, kas uzlabo kopējo garšas buķeti.

    1.solis

    Suši. Foto: SIA Cesars

    Jāizvēlas speciālie īsgraudainie suši rīsi un pirms vārīšanas tie vairākas reizes jānoskalo un jānotecina 30-40 minūtes caurdurī. Rīsus un ūdeni ielej katlā un atstāj (30 minūtes) nostāvēties. Visu vāra uz lēnas uguns 15 minūtes, tad izslēdz karstuma avotu un atstāj 5 minūtes sutināties.

    IEGAUMĒ! Vārīšanas procesā rīsus maisīt nedrīkst!

    2. solis

    Suši. Foto: SIA Cesars

    Izvārītos rīsus ieber lielas virsmas traukā un atdzesē. Tikmēr atsevišķā traukā sajauc rīsu etiķi, cukuru un sāli, tad ar to rīsus vienmērīgi aplej un samaisa. Ērtāk izmantot jau gatavo rīsu etiķi un garšvielu maisījumu "Kikkoman Seasoning for Sushi", jo tajā visas sastāvdaļas jau ir sajauktas nepieciešamajos daudzumos.

    Pa to laiku sagriež gurķi šaurās, garās šķēlītēs. Sagatavo arī lasi.

    3. solis

    Suši. Foto: SIA Cesars

    Lai gatavotu tievās suši ruletītes nori lapas gareniski var pārgriezt uz pusēm. Uz bambusa paklājiņa to novieto ar spīdīgo pusi uz leju un paņem saujiņu rīsu, ko rūpīgi vienmērīgā kārtā izklāj uz suši lapas, atstājot kādus 10 cm nenoklātu. Ar pirkstu izveido rieviņu.

    4. solis

    Suši. Foto: SIA Cesars

    Rīsus nelielā daudzumā var apziest ar vasabi (japāņu mārrutki - izcils C vitamīna avots), bet tas ir gaumes jautājums.

    5. solis

    Ar vasabi apziestās rīsu kārtas centrā uzliek iepriekš sagatavoto, šauro gurķa šķēlīti un lasi. Tad paceļ uz augšu bambusa paklājiņa malu.

    Suši. Foto: SIA Cesars

    Ar abu roku pirkstiem satur paklājiņu un pildījumu. Nori lapu un paklājiņu aptin, uzmanot, lai visas sastāvdaļas tiktu cieši saspiestas. Tā turpina, pielietojot mazliet vairāk spēka, lai rīsi cieši saliptu.

    6. solis

    Satīto rullīti iztin no bambusa paklājiņa un novieto uz virtuves dēlīša.

    7. solis

    Ruletīti sagriež vienādos gabaliņos, un klāt pasniedz ingveru atsevišķā traukā. Un, protams, sojas mērci, kurā var izšķīdināt mazliet vasabi.

    Seko Delfi arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form