Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ziemassvētku laiks ir arī piparkūku laiks, kad veikalos kaudzēm vien rindojas dažādas piparkūku mīklas, bet es jau vairākus gadus šiem plauktiem lepni eju garām, jo man ir pašai sava, pavisam ātrā, vienkāršā, taču ļoti, ļoti gardā piparkūku mīklas recepte. Vairs pat neatceros, kur to atradu, droši vien interneta plašumos, taču labprāt dalos ar to arī tālāk. Jo piparkūku mīklu ir vērts sākt gatavot pašiem – tas ir gan gardāk, gan veselīgāk.

Viss sākas ar īsto noskaņojumu, jo piparkūku mīklas gatavošanai noteikti ir nepieciešams priecīgs Ziemassvētku gaidu noskaņojums.

Tiesa, vajadzēs arī dažādus produktus:
400 g medus
400 g cukura,
400 g sviesta,
2 kg miltu,
dažādas garšvielas (koriandra sēklas, krustnagliņas, kanēlis, muskatrieksti, ingvers, melnie pipari, kaltēta apelsīna miziņa), 2 tējkarotes sodas.

Gatavošana sākas ar medus, sviesta un puses cukura daudzuma, garšvielu sildīšanu uz lēnas uguns. Uz pannas pa to laiku karamelizē atlikušo pusi cukura, kad taskļuvis brūns, pielej pusglāzi karsta ūdens un maisa, līdz cukurs izšķīdis. Iegūto karamelizēto masu ieteicina un iemaisa medus/sviesta maisījumā, visu kopā uzvāra. Masu noņem no uguns un sāk bērt iekšā miltus, kuri sajaukti ar sodu. Miltus ber tik daudz, lai mīklu kļūst grūti maisīt, tad to liek uz galda un mīca, pakāpeniski vēl pievienojot miltus. Jāiegūst mīkla, kas nelīp pie rokām.

Tieši tik vienkārši - vienas rindkopas garumā - esmu izpaudusi savu īpaši vienkāršo piparkūku mīklas recepti. Viss tālākais jau ir kā parasti - mīklu atdzesē, ņem pa gabaliņam, rullē plānu, apsmērā ar olu un cep. Ja pietiek pacietības un prieka, piparkūkas var arī glazēt vai rotāt ar veikalos nopērkamajiem dekoriem.

Šīs piparkūkas garšo pēc medus, smaržo pēc Ziemassvētkiem un no šķīvja pazūd neticami ātri. Šogad esmu apņēmusies gatavot dubultporciju, lai pietiktu arī ciemakukulim radiem, kurus apciemosim Ziemassvētku laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!