Foto: Privātais arhīvs
Ziemas tumšajos vakaros tā gribas kaut ko smaržīgu, gaišu, skaistu, gribas darboties kopā ar bērniem, gribas kaut ko veidot pašiem, tāpēc meklēju internetā idejas, kā pagatavot neparastas sveces. Un ideja rokā! Gatavojam citronu sveces.
Mani uzrunāja iespēja pagatavot smaržīgu sveci pašiem, jo veikalā nopērkamo smarža man allaž šķitusi pārāk nedabīga un uzmācīga.

Patiesībā citronu sveces var gatavot arī sarežģītāk - iegādājoties speciālo auklu daktij un vasku svecēm, bet man pieejamāka šķita vienkāršā versija.

Dodamies uz veikalu ar pirkumu sarakstu:
- citroni (no viena citrona sanāks 2 sveces)
- tējas svecītes (tautā sauktas par ploškām)

Nepieciešamie "darbarīki" mums jau mājās bija - karotīte, nazis, trauks, kurā kausēt sveču masu.

Citronus gareniski pārgriežam uz pusēm un sākas atbildīgākā procesa daļa - izgrebt citronus, netraumējot miziņu. Visērtāk to izdarīt ar tējkaroti un pirkstiem. Izgrebtās citronu laiviņas nosusinām. Kad tas paveikts, devu darbiņu bērnam - sadalīt pa detaļām tējas sveces - izņemt no trauciņa, izvilkt dakti. Dakti kopā ar metāla aplīti liekam sausajās citrona laiviņās. Tikmēr uz lēnas uguns izkausējam svecīšu vaska daļu. Kad tā pilnībā izkususi, lejam citronu laiviņās ar dakti. Atstājam, lai svecītes sastingt un darbiņš ir paveikts.

Degot svecītes ir ne tikai skaistas un lieliski iederas tematiskā galda klājumā, bet arī patiesi patīkami smaržo.

Iespējama arī interesanta variācija - citronu vietā izvēlamies nelielus apelsīnus, pēc izgrebšanas tajos saduram krustnagliņas. Šādai svecei degot, smaržu buķete būs vēl bagātīgāka. Šāda gaismiņa labi iederēsies Adventes un Ziemassvētku galda klājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!