Ēdiens, bez šaubām, atstāj nopietnu ietekmi uz veselību. Bet vai ir iespējams noteikt pašus veselīgākos produktus? Izrādās - jā! Piedāvājam rietumu zinātnieku izveidotu vērtīgāko produktu topu.
Pirmais piecinieks:

1. Tomāti

Pētījumos pierādīts, ka tomāti, ko satur kečups, zupas un mērces, spējīgi samazināt priekšdziedzera un zarnu trakta vēža risku. Un tas viss, pateicoties likopīnam, vienam no spēcīgākajiem antioksidantiem starp karotenoīdiem. Tieši tas dod tomātiem raksturīgo krāsu. Likopīns labi atbrīvojas tomātu gatavošanas laikā, bet vislabāk, ja tiek pievienots neliels daudzums eļļas. Tam vajadzētu iepriecināt picas cienītājus. Varbūt tu dod priekšroku svaigiem tomātiem? Arī labi, jo tas ir dāsns C vitamīna avots.

2. Spināti

Kāpēc Pepijai Garzeķei bija stipri nervi un daudz spēka? Tāpēc, ka viņa mielojās ar spinātiem. Un tie ir bagāti ar dzelzi, kas ne tikai pasargā nervu sistēmu, bet arī samazina homocistīnu (vielas, kas bīstamas asinsvadiem) līmeni. Turklāt viens šķīvis spinātu satur tikai 41 kaloriju un vispār nesatur taukus, tā kā droši iekļauj to savā porcijā, ja vēlies novājēt: tas nekaitēs ne viduklim, ne gurniem, ne pārējām ķermeņa daļām. Jo vairāk apēdīsi spinātus, jo labāk redzēsi sevi spogulī: vielas, ko tas satur, novērsīs arī acs tīklenes noslāņošanos.

3. Sarkanvīns

Vīnogu miziņas, no kurām gatavo sarkanvīnu, satur ļoti spēcīgus antioksidantus, viens no tiem – resveratrols - paaugstina “labā” holesterīna līmeni. Vienīgi jāpiebilst, ka visu labumu negatīvi var iespaidot pārmērības. “Iemetot” glāzīti uz sirds veselību, neaizmirsti, ka aknu cirozi un insultu neviens vēl nav atcēlis. Tā kā aprobežojies ar dažām glāzītēm vīna nedēļā, kā to dara francūži. Turklāt starp viņiem mazāk nekā citur konstatēti sirds slimnieki.

4. Rieksti

Pastāv viedoklis, ka tie mēdz būt pārāk sālīti un trekni. Tomēr pierādīts, ka tauki tajos ir derīgi veselībai! Atšķirībā no kartupeļu čipsiem rieksti dara labu darbu: samazina triglicerīdus un “slikto” holesterīnu. Un tā ir vislabākā formula sirds slimību profilaksei. Grieķu rieksti un daži citi satur vielas, kurām pateicoties, organisms spēj iznīcināt onkoloģiskās šūnas.

Aizdomīgi daudz pozitīvā? Lūk, mīnuss: ja ēdīsi riekstus ne saujām, bet bļodām, drīz vien kļūsi par vienu no visresnākajiem cilvēkiem tuvākajā apkārtnē.

5. Sparģeļi

Vielas, ko satur šī “zaļā” pārtika, spējīgas darīt brīnumus: izjaukt šūnās procesus, kas noved pie onkoloģiskām saslimšanām. Zinātnieki apgalvo, ka regulāra sparģeļu lietošana uzturā aizsargā no plaušu, zarnu un kuņģa vēža.

Ja sparģeļi tirgū beigušies, nebēdā! Nopērc Briseles vai Ķīnas kāpostu. Tie arī ir bagāti ar beta karotīnu, C vitamīnu un pārtikas šķiedrvielām. Tomēr atceries vispārēju likumu: lai saglabātu kāpostu labās īpašības, nevajag trauku ar tiem pārāk ilgi turēt uz uguns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!