Foto: F64
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) SIA „Dobeles komunālie pakalpojumi” ar 7000 latiem sodījis par negodīgu komercpraksi, jo uzņēmums neatbilstoši aprēķinājis maksu par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumiem, portāls „Delfi” uzzināja PTAC.

PTAC skatījumā, „Dobeles komunālie pakalpojumi" par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumiem izraksta privātmāju īpašniekiem un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldniekiem rēķinus, kuros maksu par atkritumu apsaimniekošanu, aprēķina atkarībā no konkrētajā adresē deklarēto personu skaita, nevis faktiskā atkritumu daudzuma. Aprēķinos netiek ņemts vērā ne lietošanā nodotā konteinera tilpums, ne atkritumu izvešanas biežums.

PTAC izpētīja, ka „Dobeles komunālie pakalpojumi" maksu par pakalpojumu aprēķina, ņemot vērā konkrētajā nekustamajā īpašumā deklarēto personu skaitu un vidējo vienas personas saražoto atkritumu daudzumu Dobeles novadā. Aprēķinos nebija ņemts vērā ne konkrētai personai lietošanā nodotā konteinera tilpums, ne atkritumu izvešanas biežums. Faktiski patērētājam tika uzlikts par pienākumu norēķināties par vidējo atkritumu daudzumu, kas aprēķināts, sadalot visu novadā savākto atkritumu daudzumu uz novadā deklarēto personu skaitu, kas noslēguši atkritumu apsaimniekošanas līgumus.

Tādējādi radās situācija, kurā privātmāju īpašnieki un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldnieki, kas atkritumus izved, piemēram, vienu reizi mēnesī, norēķinās ne tikai par savu, bet arī par to atkritumu radītāju saražotajiem atkritumiem, kas tos izved biežāk, piemēram, divas vai četras reizes mēnesī, savukārt privātmāju īpašnieki un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldnieki, kas saražo un attiecīgi arī izved vairāk atkritumu, nenorēķinās par noteiktu daļu savu saražoto atkritumu.

PTAC secināja, ka „Dobeles komunālie pakalpojumi" rīkojas neatbilstoši likumam un pret labas ticības principu. Likums noteic, ka sadzīves atkritumu sākotnējam radītājam vai valdītājam jāsedz visas izmaksas, kas saistītas ar viņa radīto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, no kā izriet, ka atkritumu radītājam vai valdītājam ir pienākums norēķināties tikai par viņa paša vai viņa mājsaimniecībā dzīvojošo personu radītajiem atkritumiem.

Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija atzinušas, ka „Dobeles komunālo pakalpojumu" īstenotā komercprakse nav atbilstoša atkritumu apsaimniekošanas jomā vispāratzītai godīgai tirgus praksei.  

Līdz ar to PTAC secināja, ka „Dobeles komunālie pakalpojumi" nedarbojas ar tāda līmeņa prasmi un rūpību, ko patērētājs var sagaidīt un kas atbilst attiecīgajā darbības jomā vispāratzītai godīgai tirgus praksei un labas ticības principam. Līdz ar to  negatīvi tiek ietekmētas patērētāju grupas ekonomiskās intereses, faktiski uzliekot par pienākumu apmaksāt normatīvo aktu prasībām neatbilstošus rēķinus.

Iepriekšminēto iemeslu dēļ PTAC uzņēmumam piemēroja administratīvo sodu un noteica tiesisku pienākumu nekavējoties izbeigt par negodīgu atzīto komercpraksi.

PTAC ir valsts pārvaldes iestāde Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, kas īsteno patērētāju tiesību un interešu aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!