Foto: Publicitātes attēli
Paplašinātas kāju vēnas, kāju tūska vakaros, milzīgi vēnu "ķekari' un čūlu veidošanās uz apakšstilbiem... Tās ir tikai dažas likstas, ko rada slimas vēnas. Tieši tādēļ Veselības centra 4 (VC4) Baltijas Vēnu klīnikas (BVK) ārsti nepārtraukti apgūst arvien jaunas, progresīvas ārstēšanas metodes, lai laikus un vislabākajā veidā palīdzētu pacientiem un slimās kāju vēnas izoperētu pēc iespējas saudzīgāk un nesāpīgāk. Kādas ir vēnu ārstēšanas metodes?

Sapņa piepildījums par veselām kājām!


Lilija, paciente

Pat bez anestēzijas es nejutu nekādas sāpes!

- Nākot uz konsultāciju pie daktera I. Ūdra, man uz rokas jau bija citā klīnikā izsniegts nosūtījums uz operāciju. Bet tā kā ārsts man nebija izskaidrojis operācijas gaitu un es ļoti baidos no sāpēm, šo operāciju atliku. VC4 dakteris vienkāršā un saprotamā veidā iepazīstināja ar visiem iespējamajiem operāciju veidiem un izskaidroja to plusus un mīnusus. Pati operācija, ko drīzāk var nosaukt par procedūru, mani pārsteidza, jo tās laikā - pat bez anestēzijas - es nejutu nekādas sāpes. Vēl joprojām nevaru noticēt, ka ir tādas tehnoloģijas! Jau pēc stundas devos mājās, nejūtot nekādu diskomfortu. Pēc piecām dienām man bija sadzijušas čūlas, kuras 10 gadu garumā radīja diskomfortu un mokošas sāpes. Esmu sajutusi, ka VC4 prioritāte ir pacientu labsajūta, jo pēc operācijas pat saņēmu BVK izsniegtu kvalitātes sertifikātu - mūža garantiju, ka asiņu plūsma operētajā vēnā neatgriezīsies, bet ja tas tomēr notiktu, es saņemtu ārstēšanu bez maksas.

Ints Ūdris, BVK vadošais speciālists:

-Tā kā pacientei bija psiholoģiskas bailes no ķirurģiskām manipulācijām, kā arī atsevišķas blakusslimības, kuru dēļ neiesaka anestēziju, tika izvēlēta biolīmes metode.

* Vēnu slēgšanu ar bioloģisko līmi pasaulē pielieto jau vairāk kā 5 gadus un tā ir atzīta par ļoti drošu un efektīvu metodi*. Izmantojot VenaSeal tehnoloģiju, operācijas laikā pa tievu katetru vēnā tiek ievadīta speciāla, cilvēka ķermeņa temperatūrā esoša bioloģiskā līme. Pēc pus gada to pilnībā nomaina organisma audi, ķermenī nesaglabājot nekādas svešas vielas. Šī metode neparedz ne griešanu, ne vēnas karsēšanu, līdz ar to pilnībā izslēdz nervu bojājumu risku un asinsizplūdumu veidošanos. Operācija ir nesāpīga, pēc operācijas nav jānēsā kompresijas zeķes, nav nepieciešamas pārsiešanas un pēcoperācijas aprūpe.

* Apstiprinājumu izsniegusi ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA), izskatot ražotāja sponsorētoVenaSeal sistēmas trīs klīnisko pētījumu datus. Tā kā ASV patērētāju aizsardzības sistēma ir viena no stingrākajām pasaulē, šim starptautiskajam atzinumam ticamības pakāpe ir ļoti augsta.


Alģimants, pacients

Tikai 10 dūrienu "pēdas"!

- Pirms 6 gadiem man tika veikta klasiskā vēnu operācija. Šogad otru kāju izoperēju jau ar daudz modernāku metodi un ar rezultātu esmu ļoti apmierināts. Iepriekšējo operāciju man veica vispārējā narkozē, bet šīs vēnu operācijas laikā biju pie pilnas apziņas un skanēja jauka mūzika... Iepriekšējā operācija mani ir izdaiļojusi ar 28 rētām 1,5 līdz 2 cm lielumā, bet šī - atstājusi tikai 10 dūrienu "pēdas". Pēc klasiskās vēnu operācijas kāja bija jānotin ar 3 - 5 m garām saitēm, kas bija apgrūtinoši... Šoreiz nēsāju tikai kompresijas zeķi. Interesanti, ka tās izmērs tika noteikts automātiski ar gaismas staru palīdzību, man pašam stāvot uz platformas, kas atgādināja "karuseli". Man ir apziņa, ka esmu izdarījis labu darbu sev. Reizi pa reizei arī vīriešiem jāpamīl sevi. Par to paldies pateiks arī sievietes, un viņām vairāk iedegsies acis.

Žoržs Žabūrs, BVK flebologs:

- Šim pacientam kāju vēnas bija ļoti izlocītas un diametrā lielas, tāpēc tika izvēlēta tvaika metode. Tā ir īpaši piemērota vēnām ar sarežģītu anatomiju, kā arī vietās, kur nevar ievadīt lāzervadus.

* Tvaika mikroimpulsu metodes priekšrocība ir tā, ka vēnas slēgšanai tiek izmantots sterils uzkarsēts ūdens tvaiks. Atšķirībā no pārējām metodēm, kur vajadzīga kompresija, lai saspiestu vēnu sieniņu, šeit gluži otrādi, vajag, lai tvaiks brīvi ar spiedienu kā mākonis ieplūst vēnā. Ar viena precīzi dozēta mikroimpulsa palīdzību var slēgt ne tikai daudz lielāku vēnu posmu, bet arī sānu zarus, jo tvaiks vēnā darbojas uz visām pusēm 2 cm attālumā, ieplūstot arī vēnu sieniņu "kabatiņās". Tā kā termiskā iedarbība (C°) uz apkārtējiem audiem ir pusi mazāka kā lāzeram, tvaika metode ir ļoti saudzējoša. Tas ir īpaši efektīva pēc trombozēm un atkārtotu operāciju gadījumā.


Irēna, paciente

Veicu ārstu „izpēti" dažādās klīnikās – atradu vislabāko!

- Vairākus gadus jutu smaguma sajūtu kājās, tās sāpēja un pietūka, uz kājām bija izspiedušās vēnas. Domāju, ka tā ir tikai estētiska problēma, bet izrādījās, ka nepieciešama operācija. Tā kā savām kājām gribēju sniegt profesionālu "pieskārienu", pirms lēmuma pieņemšanas par operāciju veicu nopietnu ārstu „izpēti" dažādās klīnikās. Man uzticību raisīja pozitīvi noskaņotais, dzīvi mīlošais ārsts V. Semeņuks. Ņemot vērā, ka VC4 ārsti nepārtraukti mācās, apgūst jaunas iemaņas un dodas pieredzes apmaiņas braucienos, par viņa profesionalitāti es nešaubījos ne mirkli. No operācijas es ļoti baidījos, bet, kad atnācu uz VC4 Juglas klīniku, bailes izgaisa, jo jutos gaidīta - gluži kā mājās! Operācija īstenoja visas manas cerības un gaidas. Tā "neizsita" mani no dzīves ritma. Ceturtdienā man tika veikta operācija, un jau pirmdien es biju darbā, bet pēc divām nedēļām - sporta zālē. Tagad pēc operācijas ir pagājuši 10 mēneši un es jūtos kā lidojumā - manas kājas ir vieglas un skaistas. Es varu aktīvi sportot, nēsāt kurpes uz augstiem papēžiem un atkal uzvilkt īsus svārkus.

Vladislavs Semeņuks, flebologs:

- Radiofrekvences operācija pacientei tika izvēlēta, ņemot vērā vēnu anatomiju un to izvietojumu pret apkārtējiem audiem.

* Radiofrekvences ķirurģija ir pasaulē visvecākā un visvairāk pētītākā vēnu ārstēšanas metode. Caur nelielu punktveida dūrienu ultrasonogrāfijas kontrolē vēnā ievada speciālu radiofrekvences elektrodu katetru, kas ģenerē siltumenerģiju. Atšķirībā no lāzera, kas var pārsniegt pat 300 grādu temperatūru, radiofrekvences metodei nepieciešami 120 grādi. Tas ļauj daudz saudzīgāk un drošāk slēgt vēnu stumbrus, kas atrodas tuvu ādai, nebaidoties par iespējamo ādas apdegumu procedūras laikā. Metode ir ļoti precīza, jo aparatūra enerģijas jaudu un ilgumu regulē automātiski. To pielieto dažāda diametra vēnu ārstēšanai.


Māra, paciente

Dzīves kvalitāte ir atgriezusies!

- Kaut arī kāju vēnu problēmas man ir bijušas kopš jaunības, ārsta vizīte vienmēr tika atlikta. Tā darīju līdz brīdim, kad pēc kārtējām sportiskām aktivitātēm Alpu kalnos, sajutu, ka kāja ir smaga un spēcīgi niez. Devos pie ārsta pēc smērītes... Diemžēl pēc vēnu izmeklēšanas dakteris I. Ūdris atklāja, ka nekāda kāju nosaitēšana un ziedes vairs nelīdzēs. Jātaisa operācija un pēc iespējas ātrāk, jo ir bojāta maģistrālā vēna. Operācija notika ātri un jau pēc stundas ar trolejbusu braucu mājās. Trešajā pēcoperāciju dienā devos uz darbu, atsāku nūjot, bet pēc pāris nedēļām apmeklēju peldbaseinu. Tā kā pēc dabas esmu aktīva, šī operācija ir atgriezusi manu dzīves kvalitāti. Par dakteri varu teikt: „Cepuri nost!" Pēc operācijas viņš man uzdeva jautājumu: „Kad Tu, mammīt, atkal kāpsi kalnos?" Kāpšu, kamēr varēšu! Galvenais, lai kājas kustās. Galvu var uztrenēt.

Ints Ūdris, BVK vadošais speciālists:

Ņemot vērā pacientes diagnozi un finansiālās iespējas, par piemērotāko un efektīvāko vēnu ārstēšanas metodi tika atzīta lāzeroperācija.

* Lāzerķirurģija ir visilgāk lietotā un populārākā vēnu operāciju metode Latvijā. Gadu gaitā, uzlabojoties lāzertehnoloģijām, iespējams arvien precīzāk iedarboties uz vēnu sieniņu un panākt vēlamo efektu. Tā ir droša, ar medicīniskās statistikas datiem pierādīta kā metode ar vismazāko recidīvu skaitu ilgtermiņā, salīdzinot ar citām ķirurģijas metodēm. Lai pasargātu pārējos audus no operācijas laikā radītā karstuma, ap vēnu injicē fizioloģiskā šķīduma un anestēzijas līdzekļa maisījumu, to kontrolējot ar sonogrāfijas metodi. To pārsvarā pielieto lielu vēnu stumbru operēšanai.

2016. gada martā un aprīlī VC4 iesaka pārbaudīt vēnu veselību ar 40 % atlaidi un neatlikt flebologa konsultāciju, pēc kuras apmeklējuma būs iespēja izmantot 50 īpašos piedāvājumus. Detalizētāk par akciju skatieties šeit: http://ejuz.lv/7k5

Tāpat īpaši izdevīga bonusu pakete vēnu operācijas veikšanai, tiks piedāvāta pacientiem, kas flebologa konsultāciju apmeklēs VC4 izbraukuma vizītes ietvaros, kādā no Latvijas pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!