Foto: Shutterstock
Zeltaini brūni, smaržīgi un kraukšķīgi – tādiem jābūt ideāliem riekstiem. Bieži vien veikalos nopērkamie, lai gan apgrauzdēti, nav ar tik vēlamo efektu, lai tos varētu izmantot desertiem, muslim vai vēl kāda našķa pagatavošanai, tāpēc pie grauzdēšanas jāķeras pašam. Kā to izdarīt pareizi?

Vispirms parūpējies, lai rieksti būtu sausi un tīri. Grauzdēšanai izmanto nelielu daudzumu riekstu, lai tie būtu pannā vai uz cepešplāts izsēti vienmērīgi. Tāpat, nepievieno eļļu – tā tikai apdedzinās riekstus!

Riekstu grauzdēšana cepeškrāsnī

Cepeškrāsni laicīgi uzkarsē līdz 180°C. Sagatavo cepešplāti – izklāj to ar cepampapīru tā, lai tas sniegtos pāri plāts maliņām. Tad saber plātī riekstus un ar rokām izlīdzini, lai tie būtu vienā līmenī un kaut ar milimetru lielām atstarpēm. Liec riekstus cepeškrāsnī un grauzdē 5 līdz 10 minūtes, līdz tie ir zeltaini un virtuvi piepilda riekstu smarža. Cepšanas laikā izņem pannu no krāsns un nedaudz apmaisi riekstus, ja redzi, ka kādā vietā tie brūnē vairāk. Kad rieksti gatavi, izņem no krāsns un atdzesē. Tad izmanto, kā iecerēts.

Riekstu apgrauzdēšana pannā

Pannā apgrauzdēt ērti būs pavisam nelielu daudzumu riekstu. Kā arī, šis paņēmiens aizņems mazāk laika, rieksti apbrūnēs nedaudz ātrāk, kas ietaupīs laiku. Taču jābūt možam – rieksti ir visu laiku jāapmaisa, citādi piedegs. Pannā grauzdē veselus riekstus – saber tos tajā un liec uz plīts, vidējas uguns. Svarīgi – pannai jābūt pilnīgi sausai un bez eļļas!

Riekstus pannā grauzdē 1 līdz 2 minūtes, līdz tie ir zeltaini un virtuve piepildīta ar to smaržu. Ja nepieciešams, riekstus pagrauzdē vēl nedaudz ilgāk, riekstus regulāri apmaisot. Neļauj tiem piedegt! Kad rieksti apgrauzdēti zeltaini, izber tos no pannas kādā traukā un ļauj atdzist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!