Transportējot kādu smagi cietušu sievieti no ceļu satiksmes negadījuma vietas Valgā uz Valkas slimnīcu, pēc sarežģītās un ilgās robežas šķērsošanas Latvijas robežpunktā sieviete Valkas slimnīcā mira, informēja Valgas un Valkas kopējā sekretariāta vadītāja Anita Tannenberga, kas atsaucās uz informāciju Valgas apriņķa laikrakstā "Valgamaalane".
Neskatoties uz lūgumiem un pierādījumiem par pacientes ārkārtīgi smago stāvokli, visiem uz robežas tika pārbaudīti dokumenti, pasu dati ievadīti datorā, bet feldšere ar aktu nodota atpakaļ Igaunijā, jo viņai līdzi bijusi tikai autovadītājas apliecība.

12.jūnijā Valgas policija saņēma ziņu par avāriju Valgā, Vabaduse ielā. 1926.gadā dzimusī gājēja, šķērsojot ielu neparedzētā vietā, pakļuva zem automašīnas un guva smagas traumas.

Valgas neatliekamās palīdzības feldšere Irina Vasiļjeva savā paskaidrojumā rakstīja, ka pēc izsaukuma saņemšanas neatliekamās palīdzības brigāde nekavējoties devusies uz notikuma vietu, kur pacientei konstatēta galvaskausa trauma, bija aizdomas arī par iegurņa kaula lūzumu un iekšēju asiņošanu, kas varēja izraisīt traumas šoku.

Pēc neatliekamās palīdzības sniegšanas 81 gadu veco sievieti bija nepieciešams pārtransportēt uz Valku kā Valkas iedzīvotāju. Diemžēl Latvijas robežpunkta transportēšanas laikā radās kavēšanās.

Pēc Valgas apriņķa valdes ārējo sakaru galvenā speciālista Rainera Kūtmas domām, nevarot apgalvot, ka tieši lēnā robežas šķērsošana bijusi par iemeslu cietušās nāvei, tomēr gadījums parādot, kādai birokrātijai ir pakļauta iespējamā cilvēka dzīvība, jo no smagi cietušā tiek prasīta pase, par neatliekamās palīdzības darbinieku noformēts akts, bet medicīnas darbinieks nogādāts atpakaļ valstī kā likumpārkāpējs.

Valgas slimnīca nolēmusi vērsties Igaunijas Veselības ministrijā un Iekšlietu ministrijā, kā arī Igaunijas un Latvijas ministriju savstarpējā pārrobežas sadarbības komisijā.

Pēc Latvijas robežsardzes Valmieras pārvaldes priekšnieka Laimoņa Klimoviča teiktā, konkrētajā gadījumā nepieciešams noskaidrot papildu apstākļus, bet robežsardzes pilnvarotais robežas pārstāvis Guntars Kamenskis pēc sākotnējā situācijas apraksta secina, ka robežsargi rīkojušies atbilstoši noteiktajam reglamentam, jo neatliekamās palīdzības brigāde robežu šķērsojusi parastā, nevis ārkārtas kārtībā.

Mašīnai tuvojoties robežai, nebija ieslēgtas bākugunis, pirms tam nav pienākusi nekāda informācija un atbilstoši noteikumiem nekas nav liecinājis, ka gadījums ir ārkārtējs.

Kamenskis paudis arī neizpratni, kādēļ šādā stāvoklī slimnieks bija jātransportē uz Valku, kādēļ primāro palīdzību nevarēja sniegt Valgas slimnīca, kurā ir atbilstošs personāls un aparatūra.

Pēc Valkas domes priekšsēdētājas Undas Ozoliņas teiktā, gadījums parāda, ka problēma joprojām pastāv un tā nekavējoties jārisina sadarbībā ar atbildīgajām institūcijām un Valsts robežsardzi. Ozoliņa iesaka rīkot mācības neatliekamās palīdzības mediķiem sadarbībā ar robežsardzi, lai vēlreiz atgādinātu un praksē apgūtu, kā jārīkojas ārkārtas situācijās un kādi pasākumi veicami, lai robežsardzei nebūtu pamata ilgi aizturēt brigādi uz robežas, bet valsts robežsardzei ieteikts līdzīgos gadījumos izrādīt lielāku līdzjūtību un būt elastīgākiem ar noteiktajiem reglamentiem.

Diemžēl šis ir otrais gadījums, kur iespējamais cilvēka nāves iestāšanās cēlonis ir vēl līdz šim neatrisinātais robežas šķērsošanas jautājums ārkārtas gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!