Pēc avārijas pie nelegālā pieslēguma Polockas – Ventspils dīzeļdegvielas vadam Jelgavas rajonā Svētes upē savākta aptuveni dzelzceļa cisterna ar degvielu, kaut arī lielākā daļa degvielas tika sadedzināta, neliela daļa piesārņojuma tomēr izplatījās upē, portālu “Delfi” informēja Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis.
Verbelis stāstīja, ka noplūde atklāta ceturtdien, taču upe bija aizsalusi un, iespējams, noplūde notikusi ātrāk un zem sniega un ledus to nepamanīja. “Ar to varētu izskaidrot lielo piesārņojuma platību,” atzina Verbelis.

Noplūde notikusi pie Ērmiķiem, no šīs vietas pa vecupīti degviela nonākusi Svētē, aptuveni kilometru virs Jelgavas - Zaļenieku šosejas.

Tā kā savākt visu izplūdušo degvielu būtu grūti, tika nolemts to aizdedzināt. Tā degusi visu piektdienu un sestdienu. Svētdien sākās ledus iešana upē, kas vēl vairāk apgrūtināja piesārņojuma likvidēšanu, jo nebija iespējams norobežot piesārņojuma vietu ar bonām. “Bonas var izlikt mierīgajos ūdeņos, vai kādā šaurākā upes vietā,” skaidroja Verbelis.

Norobežojošās bonas izdevās salikt tikai pirmdien, kad tika savākti atlikušie naftas produkti – kopumā gandrīz dzelzceļa cisterna – 54 tonnas. Cik degvielas ir sadedzis, palicis upē vai augsnē šobrīd pateikt nevar. Upē izplūdusī degviela izveidoja plānu varavīksnes krāsas plēvi, kura ir viegli pamanāma un, pēc Verbeļa teiktā, atlikušais piesārņojums nerada briesmas upes iemītniekiem vai cilvēkiem.

Pēc tam, kad upe būs atgriezusies savā gultnē, vides pārvalde varēs pārbaudīt arī augsnes piesārņojuma līmenī un, ja tas būs nepieciešams, veikt augsnes sanāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!