Foto: ČetrasSezonas.lv
Pelēkie zirņi ir neatņemama Ziemassvētku galda sastāvdaļa. Man arī tie garšo, ļoti. Īpaši Ziemassvētkos (kopā ar visiem ticējumiem). Tomēr ir viens bet. Man bieži vien, īpaši pirms kārtīgas svētku ēšanas, zirņu ar žāvētu gaļu ir par daudz. Arī sīpoli ne visiem patīk. Tāpēc šī ir mana versija – ar vītinātu gaļu un speķi un tikai ķiplokiem. Kā arī zirņiem pievienojot timiānu, kas pavisam droši vēderam ir daudz draudzīgāk.

Sastāvdaļas:

  • 100 g pelēko zirņu
  • 3 timiāna zariņi
  • 2 lauru lapas
  • 1 tējk. jūras sāls
  • 3 timiāna zariņi
  • 2 ēd.k. olīveļļas
  • 40 g speķa, vītināts, sagriezts mazos kubiņos
  • 80 g vītinātas gaļas, sagriezta mazos kubiņos
  • 2 ķiploka daivas, sagrieztas plānās šķēlītēs
  • 1/2 tējk. svaigi maltu melno piparu

Pagatavošana:

  1. Vakarā bļodā liec zirņus un pārlej ar aukstu ūdeni. Ļauj mērcēties 12 h.
  2. Nokās, liec katlā, pielej daudz ūdens, pieliec timiānu un lauru lapas. Liec uz lielas liesmas. Gaidi, kamēr uzvārās. Nogriez mazu liesmu, pievieno sāli un ļauj vārīties, līdz gatavi. Apmēram 40-50 minūtes (tas atkarīgs no zirņiem un tā, cik ilgi mērcēji).
  3. Tikmēr sagriez gaļas un ķiploku. 
  4. Pannā lej eļļu, pievieno timiānu, abas gaļas un ķiploku. Cep uz vidējas liesmas, lai izdalās tauki, eļļa iegūst timiāna aromātu un gaļa izcepas. Kādas 6 minūtes. 
  5. Pirms pasniegšanas šajā karstajā eļļā iemaisi zirņus, pieber piparus, visu labi apmaisi un pasniedz.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!