Foto: LETA
Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šo Jauno gadu lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju sagaidīs mājās, liecina pētījuma centra SKDS veiktā aptauja.

Pētījuma centra SKDS regulāri veikto aptauju dati liecina, ka Latvijas iedzivotāju Jauna gada sagaidīšanas paradumi kopš 1999.gada nav īpaši mainījušies. Arī šī gada nogali visbiežāk Latvijas iedzīvotāji sagaidīs savās mājās (61%), bet katrs piektais (21%), lai sagaidītu Jauno gadu, gatavojas doties pie kāda ciemos. Tikai 7% iedzīvotāju Jauno gadu plāno sagaidīt plašākā cilvēku lokā, apmeklējot kādu pasākumu. 2% aptaujāto Jauno gadu plāno sagaidīt ārpus Latvijas, bet 9% respondentu decembra vidū vēl nebija izlēmuši, ko gatavojas darīt naktī uz 1.janvāri.

Apmēram šādas proporcijas aptaujāto atbildēs ir nemainīgi kopš 1999.gada, kad pētījumu centrs SKDS veica pirmo šāda veida aptauju. Vienīgie būtiskie izņēmumi bija 2007. un 2008.gada nogales, kad decembra vidū iedzīvotāji salīdzinoši biežāk atzina, ka vēl nav izlēmuši, kur sagaidīs Jauno gadu, bet salīdzinoši retāk apgalvoja, ka to darīs savās mājās (47% - 49%).

Pētījums liecina, ka to iedzīvotāju īpatsvars, kuri Jauno gadu sagaida ārzemēs, nav īpaši atkarīgs no tā, vai Latvijā valda iepriekš neredzēts ekonomikas un darba algu pieaugums (2006. – 2007.gads) vai viena no pasaules vēsturē smagākajām ekonomiskajām krīzēm (2008. – 2009.gads), vai Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts (no 2004.gada) vai nav (līdz 2004.gadam). Saskaņā ar aptauju datiem kopš 1999.gada uz ārzemēm sagaidīt Jauno gadu nemainīgi dodas 1%-2% iedzīvotāju.

SKDS pētījumu veica 2011.gada nogalē, un aptaujā piedalījās 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!