Foto: F64
Rīga atzīta par pasaules lētāko ceļojuma galamērķi, pavēstīja Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Guna Caune, atsaucoties uz galvenā viesnīcu rezervācijas portāla "Hotels.com" jaunākā pētījuma rezultātiem, kurā noskaidroti pieci pasaules dārgākie un lētākie ceļojumu galamērķi.

Pētījums liecina, ka Rīga ceļotājiem piedāvājot par viesnīcas numuru diennaktī vidēji maksāt 52 sterliņu mārciņas (41,6 latus). Savukārt dārgākais ceļojumu galamērķis pasaulē ir Ženēva, kur vidējā diennakts viesnīcas numura cena ir 155 sterliņu mārciņas (124 lati).

"Radisson Blue" tirdzniecības un mārketinga direktors Valdis Portnajs sacīja, ka pētījuma rezultāti parāda, kāds iespaids vēl ir saglabājies uz viesnīcu biznesu Latvijā no iepriekšējā gada, kad valsts bija ekonomijas recesijas vidū.

Viņš piebilda, ka daudzi šā gada līgumi un cenu politikas tika veidotas pēc pērnā gada pieredzes. Tā kā Rīgas viesnīcas pagājušajā gadā jau bija izcēlušās ar straujāko cenu kritumu Eiropā, pētījuma rezultāti tikai apstiprina paredzamo - Rīga ir tūristiem lēts galamērķis.

"Vērā ņemams ir arī fakts, ka gada sākumā līdz ar pievienotās vērtības likmes (PVN) paaugstināšanu vairākas viesnīcas PVN starpību pievienoja esošām cenām, toties lielākā daļa to nedarīja un cenas pat samazināja. Katrs cīnījās par klientu, un viesnīcu sfērā izvērtās cenu karš un haoss. Turklāt daļa no šajā gadā piedāvātām cenām vēl saruka saistībā ar maijā samazināto PVN no 21% līdz 10%," teica Portnajs.

Vidējā diennakts viesnīcas numura cena Rīgā salīdzinājumā ar 2009.gada otro ceturksni ir samazinājusies par 7%, sasniedzot 52 sterliņu mārciņas (41,6 latus).

Lētāko ceļojumu galamērķu topa otrajā vietā ierindojas Tallina, kur vidējā diennakts viesnīcas numura cena ir 54 sterliņu mārciņas (43,2 lati). Savukārt Bangkoka, Varšava un Budapešta ieņem attiecīgi topa trešo, ceturto un piekto vietu.

RTAB nodibināts pērnā gada oktobra beigās. Tā dibinātāji ir Rīgas dome (70%), aviosabiedrība "airBaltic" (10%), Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (10%) un Latvijas Tūrisma aģentu asociācija (10%). RTAB nodarbojas ar tūrisma veicināšanu un Rīgas tūrisma iespēju popularizēšanu ārvalstīs. Birojs par savas darbības un radītā Rīgas zīmola vadmotīvu izvirzījis principu "Labi rīdziniekam - labi tūristam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!