Foto: LETA
Gandrīz trīs ceturtdaļas jeb 72% Latvijas iedzīvotāju zina, ka Latvija 2015.gada 1.janvārī kļūs par prezidējošo valsti Eiropas Savienības (ES) Padomē. Par to liecina, pētījuma centra SKDS jaunākā sabiedriskās domas aptauja. Tādējādi iedzīvotāju informētība četru mēnešu laikā augusi par 17 procentpunktiem.

Visbiežāk par gaidāmo Latvijas prezidentūru informēti respondenti vecumā no 45 gadiem, aptaujātie ar augstāko izglītību, kā arī iedzīvotāji, kuru ģimenē galvenā sarunu valoda ir latviešu. Par prezidentūru zinošāki ir publiskajā sektorā nodarbinātie, Rīgā un Vidzemē dzīvojošie respondenti ar vidēji augstiem vai augstiem ienākumiem.

Vaicāti, kādu iespaidu varētu atstāt Latvijas prezidentūra, 79% iedzīvotāji piekrita apgalvojumam, ka prezidentūra veicinās Latvijas atpazīstamību. 78% iedzīvotāju norādīja, ka prezidentūra ļaus plašāk iepazīstināt Eiropu ar Latvijas kultūru un tradīcijām. Aptuveni divas trešdaļas – 64% uzskata, ka prezidentūra dos iespēju Latvijai vērst uzmanību uz mūsu valstī aktuāliem jautājumiem, savukārt 61% norādīja, ka prezidentūra laikā tiks stiprināta Latvijas loma Eiropas Savienībā. Aptuveni puse respondentu – 51% pauda viedokli, ka Latvijas prezidentūra ES ļaus iedzīvotājiem labāk saprast, kā darbojas Eiropas Savienība.

Aptaujas dati liecina, ka turpina augt arī atbalsts Latvijas dalībai Eiropas Savienībā. Novembrī 41% respondentu vērtēja Latvijas dalību ES kā labu lietu. Tas ir augstākais pozitīvais vērtējumu īpatsvars kopš 2010.gada. Vienlaikus samazinājies to iedzīvotāju skaits, kas uzskata, kas neatbalsta Latvijas dalību ES – 13%. Savukārt 44% respondentu ir neitrāla attieksme pret Latvijas dalību ES.

Aptaujā piedalījās 1002 respondenti. Pilna pētījuma informācija pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!