Foto: PantherMedia/Scanpix

Reaģējot uz 21.novembra traģiskajiem notikumiem Zolitūdē un pārmetumiem par nepietiekamu valsts kontroli pār būvniecības procesiem Latvijā, Ekonomikas ministrija izstrādājusi Būvniecības likuma grozījumus, kas paredz par būvniecības politiku atbildīgās ministrijas paspārnē veidot jaunu Valsts būvniecības kontroles biroju.

Šajā birojā strādātu valsts būvinspektori, kuriem būtu tiesības apturēt būvdarbus vai aizliegt ēku ekspluatāciju gadījumos, kad konstatēta to bīstamība. Tāpat šajā iestādē strādājošajiem būvinspektoriem būtu tiesības uzdot ekspluatācijā jau nodotu ēku īpašniekiem novērst bīstamību.

Biroja kompetencē būtu būvprojektu un būvju ekspertīžu atkārtotu ekspertīžu organizēšana, kā arī potenciāli bīstamu būvju apsekošana.

"Delfi" jau vēstīja, ka pēc 21. novembra traģēdijas Zolitūdē, kad, sabrūkot tikai divus gadus ekspluatētajai lielveikala "Maxima" ēkai, bojā gāja 54 cilvēki, sabiedrībā uzjundīja diskusijas par nepieciešamību atjaunot 2009. gadā reorganizēto Valsts būvinspekciju, tādējādi atjaunojot valsts kontroli pār būvniecības procesiem valstī.

Ekonomikas ministrija ir nākusi klajā ar vairākiem priekšlikumiem par to, kā nodrošināt sabiedriski nozīmīgu ēku drošības pārbaudes un konstatēto pārkāpumu novēršanu. Līdz šā gada 25. decembrim plānots pārbaudīt pēdējos gados ekspluatācijā nodoto sabiedriski nozīmīgo ēku drošību, kā arī šādu ēku būvlaukumos notiekošo. Tāpat ministrija rosinājusi izveidot īpašu riska objektu reģistru, kurā tiktu iekļautas ēkas, par kuru drošību ir radušās šaubas.

Saeima ceturtdien izskatīšanai komisijās nodeva Būvniecības likuma grozījumus, kas paredz Valsts būvinspekcijas atjaunošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!