Pieminekļa atklāšana Bauskas aizstāvjiem pret padomju okupāciju 1944. gadā, kas notika pagājušajā nedēļā, raisījusi plašu rezonansi. Diskusijās par pašu pieminekli un tā nepieciešamību iesaistījušies gan “Apvienība pret nacismu”, kas pieprasījusi Bauskas mēra atkāpšanos, gan Saeimas deputāte Irina Cvetkova (SC), kura pieminekli nodēvējusi par “oficiālu nacisma glorificēšanu un ņirgāšanos”, gan to paziņojumā nosodījusi Krievijas vēstniecība Latvijā.

"Apvienības pret nacismu" valdes priekšsēdētājs Jānis Kuzins paziņojumā medijiem norāda, ka "ir nepieņemami tērēt pašvaldības budžeta līdzekļus nacistu slavināšanai un celt tiem pieminekļus". Apvienība pret nacismu uzskata, ka pieminekli vajag demontēt un pārvietot uz "Waffen SS" brāļu kapiem, bet Bauskas novada domes priekšsēdētājam ir jāatkāpjas no amata. Ja viņš to nedarīs pats, tad apvienība pieprasīs vides aizsardzības un pašvaldību lietu ministram viņu atlaist.

Pats Bauskas novada domes priekšsēdētājs Valdis Veips pirmdienas rītā intervijā krievu valodā raidošajai radiostacijai „Radio "Baltkom"" atzinis, ka šis nebūt nav piemineklis nacistiskās armijas karavīriem. Tā ir piemiņas zīme tiem 300 brīvprātīgajiem latviešiem, arī daudziem baušķeniekiem, kuri izmisīgi aizstāvēja savu pilsētu, vēsta portāls "Bauskas Dzīve".

"Bauskas Dzīve" ziņo, ka vēsturnieks Vladimirs Semindejs, kuram liegta iebraukšana Latvijā, telefonsarunā no Maskavas radio "Baltkom" uzsvēris, ka šāds piemineklis ir valsts ilglaicīgi īstenotas politikas rezultāts. Bez tam Bauskā šis nav pirmais šāda veida skandāls, jo 2007.gadā te esot no pilsētas centra uz nomali pārvietots piemineklis padomju karavīriem, kuri krituši Bauskas atbrīvošanas kaujās 1944.gadā.

Savukārt Saeimas deputāte un sabiedrības saliedētības komisijas locekle Irina Cvetkova (SC) paziņojumā medijiem norāda, ka pieminekļa atklāšana Bauskā, „uz kura "Waffen SS" policisti nosaukti par „aizstāvjiem pret okupāciju", ir oficiāla nacisma glorificēšana un ņirgāšanās par vēsturi, jo Latvijā neeksistē Antihitleriskās koalīcijas veterānu varoņdarbu atzīšana".

„Pieminekļa atklāšana ir pamats nacisma idejas slavēšanai un propagandai, kā arī vēlmei pārrakstīt vēsturi," uzskata deputāte. Viņas sašutumu izraisījis arī fakts, ka pieminekļa atklāšanas ceremonijā piedalījušies Ogres un Bauskas novada domju pārstāvji, atgādinot, ka Krimināllikums paredz kriminālatbildību par noziegumu pret cilvēci attaisnošanu un slavināšanu.

Krievijas vēstniecības Latvijā pārstāvis Vadims Ponomarevs pirmdien izplatītajā paziņojumā paudis nosodījumu pieminekļa atklāšanai Bauskā. „Kategoriski nosodām pieminekļa uzstādīšanu „Waffen SS" policijas soda bataljonu kaujiniekiem," pauž Krievijas vēstniecības pārstāvis.

„Ir ārkārtīgi skumji, ka mūsdienu eiropeiskajā Latvijā par pašvaldības naudu ar pilsētas varas pārstāvju līdzdalību, kā arī piesaistot skolēnus, godina soģus," klāsta Ponomarevs. Viņš arī norāda, ka ANO rezolūcija nosoda nacistiskas kustībās slavināšanu jebkādā formā.

"Bauskas Dzīve" norāda, ka pēc intervijas radiokanāls "Radio "Baltkom"" aicinājis klausītājus izteikt savus viedokļus. Galvenokārt dominējuši negatīvi viedokļi par pieminekļa uzstādīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!