Lielākajās Pierīgas pašvaldībās algas šogad nav samazinātas nav, un, piemēram, novembrī Ķekavas pagastā algas pat tika paaugstinātas. Tiesa, šajās pašvaldībās līdzekļi taupīti uz prēmiju un piemaksu rēķina, pirmdien ziņo "Latvijas Avīze".
Piemēram, Ķekavas pašvaldības vadītāja mēnešalga ir 2560 lati, kultūras dzīves vadītājam - 1300 lati mēnesī. Arī Baložos, Mārupē un Ādažos vairāku pašvaldības iestāžu vadītāju algas pārsniedz tūkstoti latu.


Pērn atlaistās Ķekavas pagasta padomes vietā ieceltā jaunā administrācija pasūtījusi pašvaldības funkciju auditu un izstrādājusi jaunu pārvaldes sistēmu, kuru, lai arī treknie gadi nomainījušies uz liesajiem, arī pamazām mēģina īstenot. Sistēmas galvenā ideja: politisko varu maksimāli atvirzīt no izpildvaras.

Ķekavas pašvaldībā ir administratori, kuru algas pielīdzinātas ministrijas parlamentārajam sekretāram -100% apmērā, vietniekiem - 80%, struktūrvienību vadītājiem - 900 līdz 1100 lati, augsti kvalificētiem darbiniekiem 700 - 900 lati un tā līdz apkopējām, kurām ir 200 latu alga.

Baložu pilsētas domes priekšsēdētājs Andis Adats laikrakstam atzinis, ka viņa vadītajā pašvaldībā darbinieki saņem labu atalgojumu. "Šīs algas diktēja 2007. un 2008. gada ekonomiskā situācija, kad bijām spiesti piekāpties spiedienam - darbinieki masveidā sāka iet projām. Lai nodrošinātu pašvaldības funkcionalitāti, bija jāceļ algas," laikrakstam skaidrojis Adats.

Adats uzskata, ka galvenais kritērijs algas noteikšanai ir budžeta iespējas, bet nu līdz ar valdības noteikto 15% samazinājumu atalgojumam par to jāaizmirst. Arī balodieši tāpat kā ķekavieši šo 15% atrada piemaksās un prēmijās.

Mārupes pagasta padomes priekšsēdētāja Līga Kadiģe skaidro, ka būtisks faktors algas noteikšanā ir tas, cik cilvēkus jāapkalpo pašvaldībai. Tāpat kā Ķekavā un Baložos arī Mārupē darbinieku algas nav mazinātas, vienīgais izņēmums ir pati priekšsēdētāja Kadiģe, kas savu algu apcirpusi par 45%.

Ādažu novada domes priekšsēdētājs Normunds Breidaks atzinis, ka viņa darbinieki ar piemaksu sistēmas atcelšanu ir neapmierināti, bet citas iespējas, kā izpildīt valdības noteikto samazinājumu, taču neesot bijis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!