Foto: DELFI
Tuvojas vasara un aktīvais ceļošanas laiks, tādēļ Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) aicina iedzīvotājus jau savlaicīgi pārliecināties par pases derīguma termiņu un nepieciešamības gadījumā pieteikties jaunas pases saņemšanai, informē PMLP pārstāvis Andrejs Rjabcevs.

Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, vasaras mēnešos būtiski palielinās gan to apmeklētāju skaits, kas vēlas apstiprināt ārzemnieku ielūgumus vai pagarināt savas vīzas, gan arī to cilvēku skaits, kas tikai pēdējā brīdī attapušies, ka nepieciešams mainīt pasi, jo iepriekšējā kļuvusi ceļošanai nederīga. Piemēram, pagājušajā gada jūlijā PMLP nodaļās izsniegto pasu skaits bija par aptuveni 40% augstāks nekā martā noformēto pasu skaits, tādēļ atsevišķās nodaļās veidojās rindas un cilvēkiem vajadzēja ilgāk gaidīt.

Lai izvairītos no gaidīšanas rindā, iedzīvotāji tiek aicināti jau savlaicīgi pārliecināties, līdz kuram laikam pase ir derīga un vai nav nepieciešams to mainīt. Īpaši vērīgiem jābūt tiem iedzīvotājiem, kuru pases atlikušais derīguma termiņš ir īsāks par trim mēnešiem - lai ieceļotu Latvijā vai izceļotu no tās, šāda pase ir derīga līdz tajā norādītā derīguma termiņa pēdējai dienai, taču ir valstis, kas nosaka specifiskas ieceļošanas prasības, piemēram, lai pase būtu derīga vēl vismaz 3 mēnešus pēc ieceļošanas attiecīgajā valstī.

Tāpat vērīgiem jābūt tiem vecākiem, kas iecerējuši ceļot kopā ar bērniem. Nereti vecāku pases vēl ir derīgas, taču nepieciešams noformēt jaunu pasi bērnam, jo Latvijā bērniem līdz piecu gadu vecumam pase parasti tiek izsniegta uz vienu gadu. Ja paredzams ceļojums, kas ir ilgāks par gadu, vai plānota ilgstoša prombūtne, vecākiem par to vajadzētu informēt dokumentu pieņēmēju.

PMLP atgādina, ka ceļošanai vairs nav derīgas Latvijas pilsoņu pases, kas tika izsniegtas līdz 2002.gada 1.jūlijam (ar ielīmētām fotokartītēm) un, sākot no šā gada 1.novembra, ceļošanai ārpus Šengenas zonas nebūs derīgas arī visas pilsoņu un nepilsoņu pases, kas tika izsniegtas ar derīguma termiņu uz 50 gadiem. Šos dokumentus joprojām varēs lietot personas identificēšanai Latvijas teritorijā vai ceļošanai pa Šengenas zonas valstīm, kurās atcelta robežkontrole, taču tālāku ceļojumu veikšanai turpmāk būs nepieciešams saņemt jauno pasi.

Jaunu pasi iedzīvotāji var saņemt jebkurā Pārvaldes teritoriālajā nodaļā visā Latvijā, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas, savukārt ārvalstīs dzīvojošie var vērsties Latvijas konsulārajā vai diplomātiskajā pārstāvniecībā attiecīgajā valstī. Piesakoties jaunajai pasei, nepieciešams uzrādīt iepriekšējo pasi vai dzimšanas apliecību tām personām, kas pasi saņem pirmo reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!