Foto: DELFI Aculiecinieks
Plūdi Saldū nav pasliktinājuši dzeramā ūdens kvalitāti pilsētas ūdensvadā, un pēc mikrobioloģiskajiem un kontrolrādītājiem ūdens joprojām ir atbilstošs obligātām nekaitīguma un kvalitātes prasībām, pēc analīzēm secināja Veselības inspekcijas Kurzemes kontroles nodaļa.

Tomēr Inspekcija norāda, ka plūdu rezultātā var rasties dzeramā ūdens piesārņojums individuālajos urbumos un akās, īpaši, ja ūdeni iegūst no seklākajiem gruntsūdens slāņiem. Plūdu laikā akās var ieplūst virszemes, tai skaitā arī kanalizācijas ūdeņi, kas var kļūt par akūtu zarnu infekciju pārnēsātājiem.

Tādēļ Inspekcija aicina iedzīvotājus sekot līdzi dzeramā ūdens kvalitātes izmaiņām (ūdens krāsa, smarža, garšas intensitāte, duļķainība), kas parādījušās pēc plūdiem, un par izmaiņām ziņot Inspekcijas Kurzemes kontroles nodaļas speciālistiem pa tālruni 633 23799, 634 23795.

Ja rodas šaubas par dzeramā ūdens kvalitāti, Inspekcija iesaka dzeršanai, kā arī ēdienu gatavošanai ūdeni izmantot tikai vārītā veidā vai arī izmantot fasēto dzeramo ūdeni. Minimālais ūdens vārīšanas laiks ir viena minūte.

Jau ziņots, ka Saldū pēc stiprajām lietusgāzēm jūlija beigās applūda vairākas mājas zemākajās vietās, ūdens straumes izpostīja arī ceļus Saldus un Brocēnu apkārtnē, tostarp Liepājas šoseju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!