No 3. līdz 14.septembrim pēc Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) uzaicinājuma Latviju apmeklēja Polijā populārā kulinārijas raidījuma "Roberta Malkoviča kulinārie ceļojumi" filmēšanas grupa, kura veidoja informatīvi izklaidējošu raidījumu par Latvijas virtuvi, demonstrējot mums iecienītu ēdienu pagatavošanu paša raidījuma vadītāja izpildījumā, kā arī iepazīstinot poļu gardēžus ar Latvijas restorānu un tūrisma piedāvājumu.
Polijā tik populārais raidījums iepazīstina savu aptuveni 3 miljoni plašo skatītāju loku ar dažādu zemju un kultūru nacionālajām virtuvēm, rosinot skatītājos vēlmi gatavot pašiem, kā arī apmeklēt un nobaudīt svešo zemju kulinārijas piedāvājumus klātienē.

Par Latviju tika izveidoti trīs raidījumi "Latvijas garša", "Kurzemes garša" un "Rīgas garša", katrs ilgst 25 minūtes un tiks translēts televīzijas kanālos "TVP-2" un "TVP-Polonia" svētdienās 11.30.

Kā atzina poļu televīzijas žurnālisti, poļiem patīk ceļot, 50 procenti no visiem tūristiem ceļo individuāli. Sevišķi iecienītas ir garās nedēļas nogales, piemēram, 1.maijs vai Vasaras svētki, kad ceļošanai sanāk no četrām līdz pat septiņām dienām. Ja agrāk ceļojuma maršrutu noteica cena, tad šobrīd tas ir komforts.

Latvija poļu žurnālistiem asociējas ar Baltijas valstīm, ar Baltijas jūru, ar kopīgu 19. un 20. gadsimta vēsturi, ar savienībām, kurās vienmēr esam bijuši partneri.

"Uzlabojoties ceļu kvalitātei no Varšavas uz Rīgu, ir cerības jau tuvākajā nākotnē sagaidīt vēl lielāku poļu autotūristu interesi par Latviju un Baltiju. Par to liecina arī šajā gadā būtiski pieaugušais poļu tūristu skaits", stāsta TAVA direktors Uldis Vītoliņš.

Gastronomiskā tūrisma pieprasījums pasaulē no gada uz gadu pieaug, jo tūristus interesē ne tikai tūrisma objekti, viņi vēlās sevi palutināt arī ar gastronomiskiem labumiem. To veiksmīgi izmanto tūrisma pakalpojumu sniedzēji, daudz kur pasaulē ļaujot ceļotājiem piedalīties vīna vai alus tūrēs, iepazīties ar siera gatavošanas procesu, iemācīties pagatavot maltīti pēc vietējām receptēm, vai pavisam vienkārši - nobaudīt ēdienu augstas klases restorānos vai nacionālajos krodziņos.

"Arī Latvijā gastronomiskā tūrisma piedāvājums katru gadu kļūst arvien plašāks un atraktīvāks, tomēr jāatzīst, ka šajā lauciņā pie mums ir vēl daudz brīvu nišu, un nākotnē mūsu piedāvājums varētu kļūt tikai pilnīgāks", turpina Vītoliņš.

Filmēšanas laikā tika uzņemti materiāli par Vecrīgu, Siguldu, Līgatni, Lapmežciemu, "Minhauzena muzeju un dabas taku", par restorānu "Vincents" un "Lido atpūtas centru", kā arī izveidota reportāža par uzņēmumu "Latvijas Balzāms" un liķieri Allažu ķimelis, kas Polijā joprojām ir ļoti iecienīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!