Foto: stock.xchng
Preiļu slimnīca vēl cer ar novada pašvaldības atbalstu sarunās ar Veselības ministriju (VM) panākt, ka arī no nākamā gada valsts apmaksā slimnīcā sniegto dzemdību palīdzību līdzšinējā apjomā, un kategoriski noraida pārmetumus par sliktu darba kvalitāti.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Jānis Anspoks portālam "Delfi" norādīja, ka VM izteiktās šaubas par slimnīcā sniegtās dzemdību palīdzības kvalitāti ir "nekorekts pārmetums", jo visi mediķi, kuri šos pakalpojumus sniedz, ir augsti kvalificēti darbinieki ar lielu stāžu. "Mūsu kvalitāte ir labāka nekā vidēji valstī," uzsvēra Anspoks.

Preiļu slimnīca cer ar novada pašvaldības palīdzību pārliecināt ministriju tomēr "pēc gadījuma principa" finansēt slimnīcā sniegto dzemdību palīdzību līdzšinējā apjomā – aptuveni 300 gadījumus gadā. Anspoks uzsvēra, ka šīs naudas atņemšana Preiļiem nedos nekādu ietaupījumu valsts budžetā, jo tāpat būs jāmaksā kādai citai medicīnas iestādei, kas dzemdības pieņems. "Nekādu ietaupījumu tas nedos," uzsvēra slimnīcas vadītājs.

Viņš norādīja, ka gadījumā, ja valsts turpinās apmaksāt šīs 300 dzemdības gadā, nodaļu slimnīcā varētu saglabāt, pretējā gadījumā "būs jāslēdz ciet". Anspoks gan atzina, ka lielas problēmas Preiļu dzemdētājām tas neradīs, jo līdz citām tuvākajām slimnīcām ir aptuveni 50 – 60 kilometru, kas neesot liels attālums.

Veselības ministrijas otrdien piedāvātās izmaiņas veselības aprūpes finansēšanas kārtībā paredz, ka no 2012.gada 1.janvāra valsts Preiļu slimnīcā neapmaksās dzemdību palīdzību. Šāds lēmums pieņemts, lai "novērstu līdz šim sniegtās dzemdību palīdzības pārāk augsto riska līmeni, kas saistīts ar ļoti nelielo dzemdību skaitu gadā (2010.gadā - 294 jeb mazāk kā vienas dzemdības dienā), un salīdzinoši lielo ķeizargrieziena operāciju skaitu, kā arī respektējot arī ginekologu un dzemdību speciālistu viedokli, turpmāk valsts vairs nevar uzņemties atbildību par šāda pakalpojuma kvalitatīvu sniegšanu iedzīvotājiem", pamato ministrija.

VM aicina Preiļu iedzīvotājas doties dzmedēt vai nu tuvāk esošajā Jēkabpils slimnīcā vai Rēzeknes slimnīcā, vai arī Daugavpils slimnīcā, kur nesen veikti rekonstrukcijas darbi par Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!