Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš nolēmis nākamo algu ziedot Viļānu vidusskolai, kuru apmeklēja ceturtdien Latgales vizītes laikā, informēja prezidenta Preses dienestā.

Prezidents Viļānu vidusskolā ar skolotājiem un skolēniem pārrunāja jauniešu aizceļošanas apturēšanu no laukiem, budžeta vietu saglabāšanu Latvijas augstskolās, iespējamās izmaiņas mācību gada garumā, kā arī skolotāju pensionēšanās vecuma samazināšanu.

Valsts prezidents uzsvēra, ka pašlaik viss ir mūsu rokās, arī Latvijas nākotne ir Latvijas iedzīvotāju rokās.

"Bet izglītība ir atslēga visam, un es aicinu ikvienu atcerēties, ka tikai izglītotai tautai ir nākotne," aicināja Bērziņš.

Vienlaikus prezidents mudināja skolēnus apgūt pēc iespējas vairāk valodu, jo valoda ir līdzeklis, kas dod iespēju paplašināt zināšanas. Atbildot uz jautājumiem par jauniešu aizbraukšanu peļņā uz ārvalstīm, Bērziņš atzina, ka daudz būtiskāk ir iegūt labu izglītību, tostarp arī pasaules labākajās augstskolās, lai pēc tam atgrieztos savā dzimtajā novadā vai pilsētā un palīdzētu tām attīstīties.

Savukārt, tiekoties ar Viļānu novada domes deputātiem, prezidents pārrunāja situāciju Viļānu novadā, augsto bezdarbu, kas ļoti satrauc novada vadību, kā arī risinājumus, kas varētu līdzēt pārvarēt šo krīzi. Prezidents ar deputātiem apsprieda arī iespējas palielināt uzņēmēju interesi par Viļānu novadu.

Sarunā arī norādīts, ka krīzes sekas pašlaik negatīvi ietekmē nodarbinātības līmeni novadā, proti, sociālo pabalstu sistēma lielā mērā neveicina interesi meklēt darbu, jo tie lielai daļai novada iedzīvotāju ļauj dzīvot ilgstoši bez darba.

Amatpersonas pārrunāja arī izglītības jautājumus. Viļānu novada domes deputāti norādīja, ka šis ir labvēlīgs laiks drosmīgiem lēmumiem valstij kopumā un novēlēja Valsts prezidentam apņēmību un gribasspēku šos lēmumus īstenot.

Prezidents deputātiem atbildēja, ka arī viņš ir pārliecināts, ka šis ir brīdis, lai Latvijā mainītu attieksmi pret daudzām lietām, ja Latvija vēlas arī turpmāk būt pasaules attīstītāko valstu saimē un pārvarēt krīzi. Bērziņš solīja, ka turpinās cieši sekot paša izteiktajiem ierosinājumiem par Latvijas nākotnes attīstību un darīs visu, lai Latvijā un jo īpaši Latvijas laukos iedzīvotāju skaits nesamazinātos un Latvija saglabātos kā valsts, kurā arī lauku reģionos vēlētos dzīvot cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!