Kraukšķīgais gardumiņš, saka vieni, pārāk skābs – domā citi. Rabarberus var izmantot gan saldu, gan pikantu ēdienu gatavošanā. Rabarbera kātos ir daudz minerālvielu - kālijs, kalcijs un fosfors, kā arī C, P un PP vitamīni. Kad rabarbers ir nogatavojies, 100 gramos rabarbera ir 14 kilokalorijas.
Rabarberi uzlabo garastāvokli, nostiprina kuņģa-zarnu traktu, veicina aknu darbību, uzlabo apetīti, mazina slāpes, novērš sliktu dūšu. Attīra asinis, palīdz sirds mazspējas gadījumā. Lieto arī hemoroīdu, caurejas, hepatīta, drudža gadījumos.

Rabarberi ir ne tikai veselīgi, bet arī piešķir saldajiem ēdieniem pavasarīgu svaigumu. Rabarberiem raksturīgo svaigo garšu piešķir augļskābes, jo sevišķi ābolskābe, citronskābe un oksālskābe. Oksālskābe (skābeņskābe) reaģē ar alumīniju un rūsējošām metāla daļām, veidojot neveselīgus ķīmiskus savienojumus, tāpēc ēdiena gatavošanas laikā rabarberiem nevajadzētu nonākt saskarē ar alumīnija traukiem un alumīnija foliju.

Rabarberus nevajadzētu ēst regulāri katru dienu, jo rabarberos esošā oksālskābe veido nešķīstošus savienojumus ar organismā esošo kalciju. Šī iemesla dēļ rabarberus vispār nav ieteicams lietot grūtniecēm un cilvēkiem, kam ir zarnu iekaisumi (kalcija deficīta dēļ var uznākt muskuļu krampji un var tikt traucēta asins recēšana).

Oksālskābe organismā ar kalciju veido slikti šķīstošus kalcijas sāļus (kalcija oskalātu), kas var kristalizētā veidā nogulsnēties urīna kanālos un nierēs. Nierakmeņi veidojas tikai tad, ja vienlaicīgi ir arī problēmas ar kalcija vielmaiņu organismā. Zaļo šķirņu rabarberu kātos ir vairāk oksālskābes nekā sarkano šķirņu rabarberos. Visvairāk oksālskābes ir rabarberu lapās un mizā. Rabarberu sezona beidzas jūnija beigās, kad tajos strauji paaugstinās oksālskābes daudzums.

Daži veidi, kā samazināt oksālskābes iedarbību:

  • Rabarbera kātus pirms ēšanas kārtīgi nomizo.
  • Blanšēšana ievērojami samazina oksālskābes daudzumu – rabarberus applaucē vai apvāra ūdenī un ūdeni nokāš.
  • Augstāk minēto veselības problēmu gadījumā nevajadzētu ēst termiski neapstrādātus rabarberus.
  • Oksālskābes negatīvo iedarbību var mazināt, rabarbera ēdienus papildinot ar pienu vai piena produktiem, piemēram, gatavojot vaniļas pudiņu ar rabarberiem, uzpūteni, pienā vārītus rīsus vai mannas desertu ar rabarberiem.
  • Garšvielas, kas labi sader ar rabarberu ēdieniem, ir citrons, kanēlis un ingvers, kā arī muskatrieksts. Rabarberus var arī uzglabāt ziemai, ja nomizotus un sagrieztus tos slēgtā plastmasas traukā vai maisiņā ievieto saldētavā.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!