Rankas pagasts var kļūt par pirmo pagastu Gulbenes novadā, kur elektrības ieguvei izmantos vēja enerģiju, pārdodot to a/s "Latvenergo".

Patlaban Gulbenes novada būvvaldē ir saņemti četri vēja ģeneratoru būvniecības pieteikumi: trīs no juridiskajām personām SIA "Ilgma", SIA "Wiksna Wood" un z/s "Ķelmēni", bet viens no fiziskas personas, rancēnieša Valtera Eglīša, kurš savā īpašumā "Vidussejatas" iecerējis vēja elektrostacijas un pieslēguma tīklu būvniecību.

Rankas iedzīvotāji ir labvēlīgi noskaņoti pret šiem projektiem. Viens no tiem Ilmārs Zīlītis uzsvēris, ka Ranka ir pirmrindniece alternatīvās enerģijas ieguves veidu ieviešanā. Ja pagastā jau esošajām četrām mazajām hidroelektrostacijām vēl pievienosies vēja ģeneratori, tad Ranka drīz varēšot atteikties no "Latvenergo" pakalpojumiem, cerību izteicis Zīlītis. Toties Vijai Rutkai vēja enerģija neesot jaunums. ",Mans vīrs Ivars pirms daudziem gadiem, kad bijām vēl jauni, uz mūsu mājas jumta uzlika paša izgatavotu vēja ģeneratoru. Kad bija vējš, mājās bija arī elektrība. Bezvēja laikā mums elektrības nebija," viņa atceras.

Šobrīd gan nav zināms, cik pavisam vēja ģeneratoru iecerēts būvēt Rankā. Katrs ir gatavs sākt ar vienu, taču ir gatavs turpināt ar vēl kādu. Tikmēr pagasta pārvaldes vadītājs Māris Jansons bilst, ka grūti spriest, kā ieceres izdosies realizēt, jo Rankā ir salīdzinoši maz vēja.

Savukārt Vides pārraudzības valsts birojs atzīmējis, ka, piemēram, vienā no vietām, kur domāts celt pirmo vēja ģeneratoru - "Vidussejatos" - nav nepieciešams novērtēt tā ietekmi uz vidi. Tāpat esot skaidrs, ka pagaidām tas ir nenozīmīgi. Ģenerators atradīsies uz lauksaimniecības teritorijas, ko pieļauj novada dome. Tuvākā dzīvojamā māja atradīsies 250 metru attālumā no būvējamā objekta.

Arī ornitologs Rolands Lebuss sniedzis slēdzienu, paužot cerību, ka Rankā "plānotā darbība neradīs būtisku ietekmi uz savvaļas putnu populācijām, arī uz teritorijām mītošo mazā ērgļa un griezes lokālajām populācijām". Tomēr eksperts akcentējis, ka "plānojot papildus vēja elektrostaciju uzstādīšanas iespējas šajā teritorijā un tās apkārtnē, nepieciešama rūpīga iepriekš minēto sugu apdraudējuma analīze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!