Lai gan ir vasaras vidus, Rāznas ezera ūdens līmenis ir par 40 centimetriem augstāks nekā citus gadus, sasniedzot jau 164 metru virs jūras līmeņa atzīmi, informēja Rēzeknes novada pašvaldībā.

Ezera tuvumā vietām applūduši ceļi un ūdens ienācis vasarnīcu pagalmos.

Kā skaidro pašvaldībā, ezera līmeni būtu jāregulē slūžām pie Rēzeknes upes iztekas, tomēr tās pieder privātīpašniekam, kurš savus pienākumus nepilda. Lai atbildību no īpašnieka varētu pieprasīt likumiskā ceļā, Rēzeknes novada pašvaldība noslēgusi līgumu ar SIA "Nāra" par Rāznas ezera ekspluatācijas noteikumu izstrādi.

Lai iepazīstinātu ar paveikto un uzklausītu iedzīvotāju ieteikumus, vakar noteikumu izstrādātājs SIA "Nāra" un Rēzeknes novada pašvaldība rīkoja apspriedi Kaunatā, kuru apmeklēja gan Rāznas apkārtnē dzīvojošie, gan arī ezera ūdens līmeņa sakārtošanā ieinteresētās puses: Valsts vides dienests, Dabas aizsardzības pārvalde, "Latvijas Valsts ceļi", Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un citi.

Ezera tuvumā atrodas pārdesmit saimniecību, un daudzi iedzīvotāji Rāznas ezera piekrasti par mājām sauc jau vairākus gadu desmitus. Viņi zina stāstīt, ka savulaik tādu problēmu neesot bijis, jo daba pati spējusi regulēt ūdens līmeni. Situācija mainījusies pēc slūžu izbūves. Tikšanās laikā iedzīvotāji esot uzsvēruši, ka viņus neinteresē, kurš - pašvaldība vai īpašnieks - regulēs ūdens līmeni, taču viņi pēc iespējas ātrāk vēloties līdz saviem īpašumiem nokļūt sausām kājām.

Problēmas ar Rāznas ūdens līmeņa regulēšanu bijušas jau vairākus gadus, tomēr līdz šim pašvaldības rīcība bija ierobežota, jo Ministru kabineta noteikumi paredz, ka Rāznas ezera ekspluatācijas prasības līdz šī gada 1.aprīlim bija jāizstrādā hidrotehniskās būves īpašniekam, tomēr tas netika izdarīts, tāpēc Rēzeknes novada pašvaldība uzdevumu pārņēma savās rokās. Lai gan ezera ekspluatācijas noteikumu izveide maksās teju 10 000 latu, tas ir pašvaldības pienākums, lai nākamā pavasara palu laiku apkārtnes iedzīvotāji varētu sagaidīt bez bažām.

Ekspluatācijas noteikumus paredzēts izstrādāt līdz šī gada beigām, taču izpildītājs darbu sola paveikt līdz oktobrim.

Jaunos ezera apsaimniekošanas nosacījumus Rēzeknes novada pašvaldība apstiprinās kā saistošos noteikumus, tādējādi Rāznas ezera ekspluatācijas noteikumi būs saistoši gan pašvaldības iedzīvotājiem, gan saimnieciskās darbības veicējiem, gan Rāznas ezera regulējošās hidrobūves īpašniekam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!