Rēzeknes rajona Greivuļos sākta pilsētas kanalizācijas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu būvniecība, pastāstīja SIA "Rēzeknes ūdens" projektu ieviešanas vienības sabiedrisko attiecību konsultante Gunta Krukovska.
Sākotnēji bija iecerēts rekonstruēt vecās iekārtas, bet, izpētot nolietošanas pakāpi, pieņemts lēmums būvēt jaunas attīrīšanas iekārtas. Pašreizējās attīrīšanas iekārtas pilsētai kalpo kopš 1974.gada. Darbi notiks līdztekus ūdens atdzelžošanas stacijas būvniecībai, maģistrālo ūdensapgādes tīklu būvniecības pabeigšanai un to spiediena pārbaudei.

"Tā kā attīrīšanas iekārtas ir fiziski un morāli nolietojušās un to ekspluatācijas termiņš strauji tuvojas nobeigumam, pilsētnieku vajadzībām tiks būvētas modernas, mūsdienīgas iekārtas," stāstīja SIA "Rēzeknes ūdens" valdes priekšsēdētājs Gunārs Spradzenko.

"Padomju laikā būvētās attīrīšanas iekārtas neatbilst arī ES prasībām un mūsdienu tehnoloģijai. Pēdējos gados rūpnieciskās tehnoloģijas ir strauji attīstījušās, un jaunās pilsētas attīrīšanas iekārtas tiks celtas pēc mūsdienīgas, ekoloģiski drošas tehnoloģijas. Svarīgs ieguvums būs tas, ka pirms aerācijas un nonākšanas nosēdakās tiks nodrošināta fosfora un slāpekļa sāļu atdalīšana no notekūdeņiem. Tas viss tiks veikts vides saudzēšanas nolūkā," piebilda Spradzenko.

Attīrīšanas iekārtu tehnoloģiskās iekārtas darbosies automātiskajā režīmā, un tās vadīs ar datoru. Iekārtas ir atzītas par vienām no labākajām ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē. Notekūdeņu attīrīšana ir daudz sarežģītāka nekā dzeramā ūdens atdzelžošana. Tāpēc plānots iepirkt laboratorijas aprīkojumu, kas ir attīrīšanas kvalitātes un drošības garants, ka vide tiks pasargāta no piesārņojuma.

Ir saņemta Rēzeknes rajona Būvvaldes būvatļauja, un notiek nulles cikla darbi - uzbūvēti papildu pievedceļi, sagatavots celtniecības laukums, un notiks pamatu izbūve. Nākamais posms būs atvēlēts attīrīšanas rezervuāru un tehnoloģisko ēku būvniecībai.

Tiesības veikt darbus pēc konkursa rezultātiem būs ģenerālā būvuzņēmēja Dānijas būvfirmas AS "Per Aarsleff" apakšuzņēmējiem - SIA "Vesta ABM", Lietuvas kompānijai EKRA un Rēzeknes uzņēmumam "Komunāls R", kas jau sākuši būvlaukuma sagatavošanu.

"Būvniecība sākta laikus,'' pastāstīja Spradzenko, "līdz gada beigām paredzēts uzbūvēt visas būvkonstrukcijas un veikt tehnoloģisko iekārtu montāžu. 2008.gada sākums atvēlēts attīrīšanas iekārtu ieregulēšanai un attīrīšanas uzsākšanai. Tas ir pats svarīgākais moments šo iekārtu darbībā, kā arī nozīmīga ir būvnieku atbildība attiecībā uz izvirzīto darba uzdevumu."

Jauno iekārtu ražošanas jauda būs 12 500 kubikmetri kanalizācijas notekūdņu diennaktī, kurus attīrīs atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Tas ir tas notekūdeņu daudzums, ko rēzeknieši novada pilsētas kanalizācijas tīklā.

Jauno attīrīšanas iekārtu celtniecība ietilpst "Rēzeknes ūdenssaimniecības attīstības" projektā, kuru kopš 2004.gada īsteno SIA "Rēzeknes ūdens".

Līdztekus notiek atdzelžošanas stacijas būvniecība. Pabeigta vadības biroja telpu iekārtošana, pēc trim nedēļām sakārtos objektu un uzstādīs dziļurbuma sūkņus artēziskajos urbumos, lai varētu iedarbināt atdzelžošanas staciju testa režīmā.

Pilsētas Ziemeļu, Centra un Dienvidu rajonos tiek sakārtota zaļā zona, kā arī atjaunotas bojātās ietves un brauktuves, tajās vietās, kur izbūvēti maģistrālie ūdensvada tīkli. Naudas līdzekļi atvēlēti gan zālāja, gan ietvju, gan ielu sakārtošanai. Līgums par darbu izpildi noslēgts ar SIA "Komunāls R", un uzņēmums ir atbildīgs par pilsētas sakārtošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!