Foto: LETA

Latgalei nepieciešama speciāla un reāla atbalsta programma, nevis solījumi, valdībai ir jāpierāda sava vēlme palīdzēt reģionam ar darbiem, nevis tikai vārdiem, uzskata Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (SC).

"Priecē, ka Valsts prezidents un Latgales pašvaldību vadītāji ir vienisprātis, ka jaunu darba vietu radīšana un atbilstoša darbaspēka nodrošināšana ir svarīgākie veicamie uzdevumi, kas var izraut Latgali no apburtā loka. Investoru piesaiste un labvēlīgas uzņēmējdarbības vides veicināšana nozīmē nopietnas investīcijas infrastruktūras attīstībā," sacīja Bartaševičs.

Pēc Rēzeknes mēra domām, pirmkārt, ir jāveido speciālas valsts un Eiropas Savienības finansētas programmas, lai būtiski uzlabotu situāciju reģionā. Otrkārt, ir jāatzīst, ka nereti tādu monopoluzņēmumu kā, piemēram, "Latvenergo", darbība ir kavēklis biznesa uzsākšanai un investīciju piesaistei. Tamdēļ būtu jānodrošina, ka komersantiem, kas veic tiešas investīcijas reģionā, nebūtu jāmaksā augstās pieslēguma izmaksas, bet tās pilnībā segtu pats energouzņēmums.

"Treškārt, no valsts budžeta atalgojumu saņemošo darbinieku, tai skaitā: pedagogu, mediķu un policistu, algām ir jāpiemēro algu paaugstinošs koeficients, lai motivētu cilvēkus strādāt Latgalē, nevis doties prom. Ceturtkārt, jāuzlabo Valsts ieņēmumu dienesta sadarbība ar ražojošajiem uzņēmumiem, kas savu produkciju eksportē, kā arī nav jākavē PVN atmaksas procesi. Šīs iestādes misijai jābūt palīdzēt un sekmēt darbu atbilstoši normatīvajiem aktiem, nevis sodīt," sacīja Rēzeknes mērs.

Diskusiju par Latgales reģiona sociālekonomiskajiem jautājumiem paredzēts turpināt arī 2.februārī, kad ierodamies Rēzeknē tiek gaidīts Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!