Foto: LETA

Pēdējo nedēļu laikā, veicot sabiedriski nozīmīgu ēku vizuālu apsekojumu, Rīgas pilsētas būvvalde konstatējusi dažāda izmēra un konfigurācijas plaisas 31 jau strādājošā lielveikalā - 18 "Rimi" lielveikalos, bet 13 - "Maxima" lielveikalos, trešdien preses konferencē sacīja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

No 59 ekspluatētajiem "Maxima" lielveikaliem, kurus apsekojusi Rīgas pilsētas būvvaldes Būvinspekcija, 13 ir konstatētas nedrošuma pazīmes - plaisas būvju konstrukcijās. Lai konstatētu to ietekmi uz ēku nestspēju un noturību, īpašniekiem uzdots divu nedēļu laikā nodrošināt, lai tiktu veikta tehniskā apsekošana.

Apsekojot abus būvniecības procesā esošos lielveikalus, konstatētas neatbilstības būvniecības dokumentācijā - nekorekti aizpildīti būvdarbu un autoruzraudzības žurnāli, kā arī netika uzrādīti bultskrūvju montāžas un betona kvalitātes mērījumu rezultāti.

Apsekojot 58 "Rimi" un "Supernetto" veikalus, nedrošuma pazīmes konstatētas 18 veikalos - slikts konstrukciju tehniskais stāvoklis, plaisas, konstrukciju mitruma ietekmes pazīmes. 11 veikalos konstatēta ierobežota evakuācijas izeju pieejamība, 20 veikalos noliktavu un personāla telpu apsekošana nav nodrošināta. Arī šo ēku īpašniekiem uzdots divu nedēļu laikā nodrošināt, lai tiktu veikta tehniskā apsekošana.

Būvvalde gan pagaidām neatklāj tā 31 veikala adreses, kuros konstatēti vizuāli defekti. Adreses tiks atklātas pēc tam, kad veikalu īpašnieki tiks informēti par būvvaldes veikto apsekojumu rezultātiem.

Kopumā pēdējo nedaudz vairāk nekā divu nedēļu laikā Rīgas pilsētas būvvaldes inspektori veikuši nedaudz vairāk kā 200 sabiedriski nozīmīgu objektu apskati - gan būvniecības stadijā esošu, gan ekspluatācijā jau nodotu. Tostarp ir apsekoti vairāk nekā 100 "Rimi", "Supernetto", "Maxima" lielveikali.

Pagājušajā nedēļā būvvalde paziņoja par divu lielveikalu konstrukciju iespējamu nedrošību. Šie "Rimi" un "Maxima" veikali uz laiku tika slēgti, bet pēc tam ēku īpašnieki paziņoja, ka tās ir drošas, un veikalu darbība tika atjaunota.

"Būvvalde ēku īpašniekiem uzdevusi nekavējoties sertificētiem speciālistiem uzticēt veikt ēku tehnisko apsekojumu, novērtēt radušos plaisu cēloņus, kādi ir iespējamie riski un apdraudējums, un izlemt, kāda būs tālākā rīcība. Tikai un vienīgi īpašnieku ziņā ir tas, vai tiks turpināta šo ēku ekspluatācija, jo pašvaldības būvvaldei nav tiesību likt apturēt šo ēku ekspluatāciju, pat tad, ja ir bažas par to drošību," apgalvoja Vircavs.

Rīgas pilsētas būvvalde ir apsekojusi arī būvniecības stadijā esošus 14 būvfirmas SIA "Re&Re" būvētos objektus, kā arī visus 48 objektus, kuriem būvatļauja izsniegta 2013.gadā un kuri patlaban ir dažādās būvniecības stadijās. Tāpat no 61 objekta, kuriem būvatļauja izsniegta 2012.gadā, būvvalde ir apsekojusi 43 objektus.

Tika veiktas pārbaudes visos "Re&Re" būvobjektos. Kompānijai ir izsniegtas 14 būvatļaujas objektiem, kur būvdarbi nav pabeigti. No šiem būvobjektiem būvinspekcija ir apsekojusi 13, no kuriem trijos konstatētas neatbilstības dokumentācijā, kas tagad ir novērstas, bet trijos objektos būvdarbi vēl nav sākti.

No kopumā 105 būvniecības stadijā esošajiem objektiem aptuveni 50% gadījumu viss ir bijis kārtībā, bet 43 gadījumos konstatēta neatbilstība dokumentācijā - autoruzraudzības žurnālos vai būvuzraudzības žurnālos, kuri vai nu neatradās objektos, vai arī tajos nebija veikti visi nepieciešamie ieraksti.

"Nepilnības dokumentācijā ir ļoti izplatīta parādība. Būvvaldei ir tikai iespēja konstatēt šo faktu, jo likumā par šādu pārkāpumu nav paredzētas nekādas soda sankcijas, un parasti tas tiek traktēts kā lieka birokrātiska prasība," apgalvoja Vircavs.

Tāpat no apsekotajiem 105 būvniecības stadijā esošajiem objektiem septiņos gadījumos ir konstatēta patvaļīga būvniecība. Tās ir atkāpes no sākotnējā būvprojekta, pamatā - atkāpes no sākotnēji paredzētā ēkas ārējā veidola.

Kā ziņots, 21.novembra vakarā Zolitūdes lielveikalā "Maxima", iegrūstot jumtam, bojā gāja 54 cilvēki un vēl vairāki desmiti tika ievainoti. Traģēdija likusi pārvērtēt būvniecības uzraudzības normatīvos aktus un to ievērošanas kontroli, jo kā ēkas sagrūšanas galvenais iespējamais iemesls visbiežāk tiek minēti pārkāpumi būvniecības procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!