Foto: LETA
Rīgas samits nebija Austrumu partnerības bēres, sanāksmē, kurā Saeimas un Austrumu partnerības valstu parlamentārieši un eksperti vērtē Rīgas samita rezultātus, norādījusi Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu profesore Žanete Ozoliņa.

"Daudzviet ironiski jautāts, vai Rīgas Austrumu partnerības samits ir šīs programmas bēres. Rīgas samits nebija bēres," retorisko jautājumu pirmdien komentējusi profesore.

"Tā bija darba sanāksme, un kā darba sanāksmi to jāvērtē sekmīgi", aicināja Ozoliņa, piebilstot – cerams, ka drīzumā arī Gruzija un Ukraina saņems savu vēlmju piepildījumus.

Jau vēstīts, ka 22.maijā noslēdzās Austrumu partnerības samits, kura tomēr netika apstiprināts bezvīzu režīms ar Ukrainu un Gruziju.

Samita deklarācijā visas iesaistītas puses tiek aicinātas sadarboties, lai veiktu starptautisku izmeklēšanu par Nīderlandes "MH17" lidmašīnas notriekšanu un sodītu tos, kas pie tā ir vainojami. ES valstis deklarācijā no jauna apstiprina ES-Ukrainas samitā izteikto pozīciju par Krimas un Sevastopoles nelegālās aneksijas nosodījumu. Samita dalībnieki tāpat no jauna apstiprina savu pozīciju attiecībā uz ANO Ģenerālās Asamblejas lēmumu par Ukrainas teritoriālo integritāti.

Pilns samita noslēguma deklarācijas teksts angļu valodā pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!