Foto: LETA
Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā atsacījies pieņemt kritiku un ar „rozā brillēm” sapņaini raudzījies uz sadarbības iespējām ar Krieviju. Tikai pēc šiem pēdējo mēnešu notikumiem viņš savu retoriku mainījis, uzskata Saeimas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK).

Viņš atgādina, ka šā gada 23. janvārī, divus mēnešus pirms Krimas aneksijas, Rinkevičs Saeimā prezentēja „Ārlietu ministra ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos". Lai gan šajā brīdī jau bija skaidri redzams, ka Krievija piekopj agresīvu ārpolitiku, Ārlietu ministrijas (ĀM) ziņojumā tiek uzsvērta veiksmīgā sadarbība ar Krieviju un tikai vienā teikumā norādīts, ka Krievija pret Latviju ir vērsusi nepamatotu kritiku un neobjektīvus vērtējumus.

Dombrava jau tad debatēs norādījis, ka tad, kad "iepazīstas ar ziņojuma nodaļu par starptautiskās situācijas raksturojumu, var sagaidīt, ka tur tiks runāts par starptautisko situāciju, kas tiešā veidā ietekmē Latvijas ārpolitiku. Piemēram, par visnotaļ agresīviem mēģinājumiem izveidot jaunu impēriju Latvijas pierobežā, kurai ir dots Eirāzijas Savienības nosaukums. Tomēr šāds jautājums šķiet nebūtisks Ārlietu ministrijai, tā vietā tiek runāts par Brazīliju, Ziemeļāfriku, Sīriju un Indiju kā galvenajiem starptautiskās situācijas ietekmējošiem faktoriem, bet Eirāzijas Savienības veidošana pat netiek pieminēta".

Tāpat viņš atzīmējis, ka nevis nestabilā situācija Ziemeļāfrikā, bet tieši Krievijas imperiālās ambīcijas un agresīvā ārpolitika rada vislielāko drošības apdraudējumu Latvijai un mūsu reģionam kopumā. Pat ir grūti uzskaitīt visus tos daudzos gadījumus, kad pēdējā gada laikā ir saskatāmi tieši militāri draudi Latvijas drošībai vai tieša iejaukšanās Latvijas iekšpolitikā.

Kā piemēros Dombrava minējis to, ka aizvadītajā gadā ar visnotaļ lielu regularitāti Latvijas gaisa telpā ielidojušas Krievijas izlūklidmašīnas un bumbvedēji, septembrī Krievijas valsts domes vicespīkers publiski draudējis okupēt Baltijas valstis, bet neilgi pēc tam notikušas plaša mēroga militārās mācības „Zapad 2013", bet paralēli notikušas vēl citas militārās un iekšlietu mācības, kur tika izspēlēts vienots scenārijs. Rezultātā šajās militārajās mācībās piedalījās aptuveni 100 000 cilvēku. Mācības ir uzskatāmas par lielākajām, kādas ir īstenotas reģionā pēc PSRS sabrukuma.

 Pērnā gada nogalē un 2014.gada sākumā Krievija noteica tirdzniecības ierobežojumus vairākām Latvijas precēm, tāpat šā gada sākumā paziņots par plāniem veidot krievu skolas ārzemēs, tai skaitā Baltijas valstīs, kur apmācība notiktu pēc Krievijas programmām.

Papildus tam Latvijā netraucēti strādājot Krievijas vēstnieks, "kas ar saviem publiskajiem izteikumiem ne vienu reizi vien ir pārkāpis diplomātiskās normas. Savukārt vēstniecība Latvijas Republikā aktīvi iesaistās krievu pasaules veidošanā, kas ir vērsta uz Latvijas iedzīvotāju sašķeltības vairošanu," norāda Dombrava.

Krievijas imperiālo ārpolitiku tikai stiprina dažādas Krievijas finansētas satelītorganizācijas Latvijā un it īpaši Krievijas valdošās partijas oficiālais sadarbības partneris Latvijā.

"Diemžēl šai jautājumā Latvijas tiesībsargājošās un drošības iestādes ir bezzobainas. Tās pieļauj, ka šīs partijas līderis savas partijas un pietuvināto mediju darbību, priekšvēlēšanu aktivitātes un finansējumu saskaņo ar Krievijas vēstniecību. Tās pieļauj, ka no Latvijas ievēlēts Eiropas Parlamenta deputāts, kas iepriekš ir vērsies pret Latvijas valsti, var turpināt tiražēt PSRS melus un publiski attaisnot Latvijā īstenotās deportācijas," uzsver deputāts.

Viņš atzīmē, ka Krievijas iekšpolitika ir tikai pašas Krievijas jautājums, bet tās ārpolitiku "mēs nevaram atstāt bez ievērības. Krievijas agresīvā ārpolitika ir apdraudējums visam mūsu reģionam, tāpēc Latvijas interesēs būtu spert soļus, lai impērijas atjaunošana neizdotos un Krievija veidotos par normālu, eiropeisku valsti, ar kuru Latvija varētu veidot cieņpilnas attiecības."

Saeimas ārpolitikas debatēs Rinkevičs atsacījies pieņemt kritiku un ar „rozā brillēm" sapņaini raudzījies uz sadarbības iespējām ar Krieviju. Pagājis aptuveni viens mēnesis, un visa pasaule varējusi ieraudzīt Krievijas agresiju - Krievija bija ievedusi savu karaspēku Ukrainai piederošajā Krimā. Ja iepriekšējos gados Latvijas Ārlietu ministrija un Rinkevičs bija piekopuši Krievijai ļoti labvēlīgu ārpolitiku, tad pēc iebrukuma Krimā, "kā ar burvju mājienu Rinkevičs mainīja savu retoriku," norāda Dombrava.

"Man ir patiess prieks, ka vismaz šobrīd ārlietu ministrs ir nācis pie apskaidrības, ka kaimiņos tiek veidota jauna impērija un mums ir jādara viss iespējamais, lai šis process tiktu apturēts. Diemžēl ir jāsaprot, ka šī darbība būtu krietni efektīvāka, ja ārlietu ministrs iepriekšējos gadus būtu mēģinājis pārliecināt mūsu partnerus par draudiem, kurus rada Krievija, nevis runājis par sadarbību, apmainījies ar īpašumiem un aizstāvējis bezvīzu režīmu ar Krieviju," pauž deputāts.

"Šobrīd mēs esam tur, kur mēs esam. Šobrīd mūsu uzdevums ir pārliecināt iespējami vairāk valstis spert soļus, lai apturētu jaunas impērijas izveidi kaimiņos. Mūsu politiķiem un diplomātiem kopā ar ciešākajiem sadarbības partneriem ir skaļi jārunā par reālu sankciju ieviešanu pret Krieviju un primāri par militāro tehnoloģiju tirdzniecības darījumu apturēšanu starp Krieviju un atsevišķām NATO dalībvalstīm. Ja Putina veidotai Eirāzijas Savienībai izdosies netraucēti izveidoties, tad Eiropu nākamajos gados gaida nopietni drošības izaicinājumi," norāda Dombrava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!