1.jūnijā beidzās "mājas arests" mājputniem, kas bija uzlikts sakarā ar putnu gripas iespējamo izplatību. Atviegloti uzelpojuši arī Krāslavas rajona Robežnieku z/s "Viesturi" saimnieki, jo svaigā gaisā tikuši gan viņu dekoratīvie putni, gan astoņi strausi – seši Āfrikas un divi emu, kuri pēc ilgā pārtraukuma beidzot sākuši dēt olas.
Z/s "Viesturi" īpašniece Ērika Gabrusāne pastāstīja, ka strausi nebrīvi pārciešot ļoti smagi un pārstājot dēt olas, turklāt putniem nepieciešamas platības, lai varētu izvingrināt kājas, pretējā gadījumā viņi var aiziet bojā. Šī iemesla dēļ strausus saimnieki izlaiduši laukā nedaudz agrāk, jo baidījušies zaudēt dārgos putnus.

Gabrusāne atzīst, ka putnu gripa esot nieks salīdzinājumā ar citu sērgu – lapsu uzbrukumiem. Rudastes šopavasar saimniecībai nodarījušas lielus zaudējumus, nokožot visas Ķīnas vistiņas un fazānus.

Naktīs lapsas rakušas alas un nesušas prom no nožogojumiem retos putnus. Sadarbībā ar vietējiem medniekiem divas lapsas tika nošautas, kā arī noķerts viens sesks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!