Foto: AFP/Scanpix
Gruzijas opozīcijas līderis Mihails Saakašvili ceturtdien pirms dalības Eiropas Tautas partiju (EPP) grupu pārstāvošo valstu un valdību vadītāju sanāksmē žurnālistiem pauda nožēlu, ka Rīgā notiekošā Austrumu partnerības samita laikā netiek piešķirts bezvīzu režīms Ukraini un Gruzijai.

"Cilvēkiem Ukrainā un Gruzijā pienāktos bezvīzu režīms ar Eiropas Savienību neatkarīgi no politiskās situācijas," teica Saakašvilli.

EPP sanāksmē Rīgā, Mākslas muzejā "Rīgas Birža", piedalās arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība"). Sanāksmē partijas biedri no ES un Austrumu partnerības valstīm pārrunā Austrumu partnerības samita jautājumus.

EPP ir lielākā politiskā apvienība Eiropā, kurā ir 74 partijas no 39 valstīm.

Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības Pilsoniskās sabiedrības konferencē izstrādātas rekomendācijas, kur tostarp prasīts ES Austrumu partnerības samitā Rīgā pieņemt lēmumu par bezvīzu režīma piešķiršanu Gruzijai un Ukrainai no 2016.gada 1.janvāra, vienlaikus uzsverot šo valstu pienākumus izpildīt nepieciešamos tehniskos kritērijus.

ES Austrumu partnerības samits Rīgā notiek ceturtdien un piektdien, ko Latvija rīko kā pašreizējā ES Padomē prezidējošā valsts.

Viena no Latvijas prioritātēm prezidentūras laikā ir sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm - Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Organizējot samitu, Latvija aktīvi virzīs Austrumu partnerības politiku ES līmenī, tā sekmējot šo valstu tuvināšanos ES, kā arī īstenos savas nacionālās intereses, attīstot divpusējo sadarbību ar reģiona valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!