Ziemassvētki ir jau tepat aiz stūra. Šis ir laiks, kas jau kopš bērnības asociējas ar patīkamiem pārsteigumiem un dāvināšanas prieku. Ik gadu esam izvēles priekšā – ko dāvināt saviem draugiem un tuviniekiem. Lai atvieglotu izvēli un iedvesmotu sirsnīgām dāvanām, piedāvājam dāvanu ieteikumus, kas iepriecinās ikvienu dāvanu saņēmēju, ēst gatavošanas entuziastu, kā arī tos, kuri labprātāk izvēlas ēdienu baudīt.

Katrai dāvanai gards pārsteigums

Mēdz teikt, ka labākās dāvanas ir tās, kas radītas paša rokām. Tomēr, ja šogad izvēlies dāvināt ko citu, dāvanai vienmēr vari pielikt klāt paša gatavotu gardumu, kas padarīs dāvanu personiskāku. "Paša gatavotām Ziemassvētku dāvanām, man šķiet, vislabāk pieder cepumi un paštaisītas konfektes. Tāpat labs papildinājums dāvanai būs cepumiņš ar vēlējumu, ko ietin cepumā tam, vēl karstam esot," iesaka Rimi gardēžu komandas pārstāve, Liene Zemīte.

Radinieki varētu novērtēt gardumu, ko visa ģimene gatavoja kopā, tā uzskata Rimi gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis. "Jebkuru Ziemassvētku dāvanu lieliski papildinās pašu apgleznota piparkūka, kuras tapšanā iesaistījās visa ģimene, piemēram, mamma ar tēti gatavo piparkūkas, savukārt pašiem jaunākajiem var uzticēt to apgleznošanu. Varat būt droši – bērni to darīs ar vislielāko prieku un sirsnību," iesaka Normunds.

Latvijas gardāko stāstu stāstniece Ilze Jurkāne uzsver, ka paša gatavotiem gardumiem ne vienmēr ir jābūt saldumiem. Ekstravaganta dāvana, ko noteikti novērtēs ikviens gardēdis, ir burciņa paša gatavotas sīpolu marmelādes. Īpaši skaisti izskatīsies arī paša gatavota aromātiskā olīveļļa, turklāt tās pagatavošana neaizņem daudz laika. Skaistā interesantas formas pudelē ievieto dažādus garšaugus, piemēram, čili piparu, rozmarīna vai citu garšaugu zariņus, ķiploku, visu pārlejot ar olīveļļu. Šāda dāvana būs ne viens skaista, bet arī ļoti noderīga ikdienā.

Tiem, kam rudenī sagatavotie krājumi vēl nav beigušies, Ilze Jurkāne iesaka dāvanā iekļaut pašu gatavotos sālījumus un marinējumus. "Par Ziemassvētku dāvanām bieži vien sāku domāt jau vasarā, kad vācu zāļu tējas vai sēņoju, jo Ziemassvētkos mēdzu dāvināt maisiņus ar pašas vākto tēju vai manis gatavotās marinētās baravikas. Taču dāvanām ir jābūt ne vien gardām, bet arī ļoti skaistām, tāpēc iesaku tās arī skaisti noformēt, piemēram, sālījumu burciņas vienmēr dekorēju ar greznu auduma gabalu, ko uzlieku uz vāciņa un pārsienu ar skaistu lenti. Šādi dāvanai būs lielāka vērtība," stāsta Ilze.

Laba ēdiena pagatavošana sākas ar kvalitatīviem virtuves piederumiem

Savukārt tiem, kas labprāt bauda ēst gatavošanas prieku un par savu hobiju uzskata ēst gatavošanu, Signe Meirāne iesaka dāvināt kvalitatīvus virtuves piederumus. Daudziem mājās ir piederumi, kas jau sen ir zaudējušas asumu vai kvalitāti, taču jauno rīku iegāde ik reizi tiek atlikta. Tieši tādēļ Signe iesaka dāvanā izvēlēties piemēram, rīvi, virtuves stangas vai spatulu, jeb silikona lāpstiņu.

"Manuprāt, rīve ir viens no vislietotākajiem virtuves piederumiem, un nekas nevar būt sliktāks par rīvi, kas sieru nevis griež, bet plēš. Savukārt mizojamais nazītis ir kas vairāk nekā tikai nazītis, to var izmantot, lai sagrieztu plānas burkāna, gurķa vai cukīni šķēles, padarot pasniedzamo ēdienu elegantāku. Tāpat arī spatula jeb silikona lāpstiņa ir maģisks rīks virtuvē – to var izmantot gan konditorejas izstrādājumu, gan ikdienas maltītes pagatavošanā. Kvalitatīvi virtuves piederumiem ir liela nozīme garda un veselīga ēdiena pagatavošana, tādēļ tā būs ne vien laba dāvana, bet arī laba investīcija nākotnē," stāsta Meirāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!