Foto: Saeimas administrācija

Saeimas deputāti ceturtdien nobalsoja par Daugavpils tiesas tiesneša Ernesta Joksta atbrīvošanu no amata. Jautājums par Joksta atbrīvošanu Saeimas dienaskārtībā nonāca pēc tam, kad Tiesnešu disciplinārkolēģija viņam izlēma piemērot bargāko disciplinārsodu.

Par Joksta atbrīvošanu nobalsoja 69 deputāti, pret bija deviņi, bet atturējās 12 tautas kalpi, nebalsoja 13 klātesošie deputāti.

Tiesnesis, iztiesājot krimināllietu 2011.gada 10.novembrī, bija noteicis pilna sprieduma pieejamības datumu 2011.gada 24.novembrī, bet bez attaisnojošiem iemesliem to neievēroja, kā arī nepaziņoja par pilna sprieduma pieejamību citā datumā.

Kriminālprocesa dalībniekiem, neskatoties uz viņu vairākkārtējiem lūgumiem, pilnais nolēmums nebija izsniegts līdz disciplinārlietas izskatīšanas dienai.

Disciplinārlietu pret Jokstu ierosināja tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK). Izskatot lietu, Tiesnešu disciplinārkolēģija Joksta pieļauto pārkāpumu kriminālprocesa izskatīšanā to kvalificējusi kā tīšu likuma pārkāpumu tiesas lietas izskatīšanā.

Ņemot vērā, ka par līdzīgiem pārkāpumiem tiesnesis jau divreiz bijis saukts pie disciplināratbildības, Tiesnešu disciplinārkolēģija nolēma aicināt Saeimu tiesnesi atcelt no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!