Foto: LETA

Kopumā 54 ”Saskaņas centra”, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), kā arī Nacionālās Apvienības deputātiem balsojot ”par”, Saeima ārkārtas sēdē ceturtdien atbalstīja Būvniecības likuma grozījumus. Pēc Zolitūdes traģēdijas tapušie grozījumi paredz Valsts būvinspekcijas atjaunošanu. Inspekcijai deputāti vēlējās uzticēt būvniecības procesa tiesiskuma kontroli, būvatļauju izsniegšanas un izpildes kontroli, kā arī tiesības apsekot būvobjektus.

Tāpat likumprojekts paredz ieviest obligātu būvprojektu ekspertīzi gadījumos, kad paredzēts būvēt sabiedriski nozīmīgas ēkas, kā arī tiltiem, tuneļiem un ceļu pārvadiem, kas ir garāki par 50 metriem.

Šādās ekspertīzēs būtu jāpārbauda gan arhitektūras un būvkonstrukcijas daļas, kā arī izvēlēto būvmateriālu atbilstība.

"Delfi" jau ziņoja, ka 21. novembra vakarā Zolitūdē sabruka tikai divus gadus ekspluatēta lielveikala "Maxima" ēka. Dzīvību zaudēja vismaz 54 cilvēki, bet dažādus savainojumus guva vairāki desmiti cilvēku.

Pastāv vairākas versijas par "Re&Re" būvētās ēkas sabrukšanas iemesliem, turklāt publiskajā telpā pēc traģēdijas izskanējis, ka 2009. gadā pieņemtais lēmums par Valsts būvinspekcijas reorganizāciju ir vājinājis valsts kontroli pār būvniecības kvalitāti un varētu būt veicinājis traģēdiju.

Godinot traģēdijas upuru piemiņu, Latvijā 23., 24. un 25. novembrī bija izsludinātas sēru dienas. 27. novembrī, uzņemoties politisko atbildību par traģēdiju, no amata atkāpās Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ( V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!