Foto: stock.xchng
Dzirkstošo vīnu var pasniegt ne tikai kā aperitīvu, bet arī kā pilntiesīgu ēdiena partneri, it īpaši, ja tas ir franču šampanietis. Daudziem nav noslēpums, ka šampanietis ir diezgan gastronomisks un universāls vīns.

Šampanieti ražo Francijas ziemeļos, Šampaņas provincē. Saskaņā ar likumu šampanieti var radīt tikai no trim vīnogu šķirnēm: baltās Chardonnay un divām sarkanajām - Pinot Noir un Pinot Meunier. Šo dzērienu unikālu padara ne tikai augstvērtīgie vietējie vīnogulāji, bet arī tradicionālā ražošanas metode - "méthode champenoise", vīns otrreiz tiek fermentēts pudelē, kas ļauj iegūt neatkārtojamu un izsmalcinātu buķeti un garšu, kas raksturīga tikai šampanietim.

Šampanietis ir galvenais dzēriens jebkurās svinībās, it īpaši Ziemassvētku laikā. Tas rada labu garastāvokli un lieliski pasvītro izsmalcināta ēdiena garšu. Tomēr tā universālums ir nosacīts. Tāpēc sākumā izslēgsim šampanietim "bīstamos" produktus, lai šis cēlais un smalkais dzēriens neaizēnotu ēdienus.

Tādi produkti kā etiķis, ļoti asas vai ļoti saldas mērces var nogalināt šampanieša garšu. Šokolāde, saldumi, lielākā daļa augļu, svaigs ķiploks, tomāti, zaļumi - tie ir riska produkti šādam vīnam.

Tā kā pamatā šampanietis ir baltais vīns, tad tā saderība ar ēdieniem atbilst baltvīna saderības principiem. Tāpēc sarkanai gaļai tomēr ir vērts piemeklēt sarkanvīnu, bet, ja kulināram ir fantāzija, tad var izmēģināt dažus "trikus" un pielāgot ēdienu vīnam.  

Ēdiena un vīna starpā ir jāvalda harmonijai ne tikai garšas ziņā, bet arī aromātā, izskatā un, protams, arī cenā. Kā zināms, šampanietis ir dārgs un ekstravagants dzēriens, kas necietīs sev blakus ikdienas maltīti.

Pastāv jau pārbaudītas un stabilas šampanieša un ēdienu kombinācijas, kas tiek uzskatītas par tradicionālām. Tomēr nevajag tās uztvert kā normu, bet tikai kā vadlīnijas, uzsākot savu eksperimentu.

Aperitīvs

Nevienu rītu nevar salīdzināt ar tādu rītu, kad brokastīs tiek pasniegts atsvaidzinošs un uzmundrinošs šampanietis! Šeit noderēs jebkura jūsu iemīļotā šampanieša marka, galvenais - nepārspīlē ar šo dzērienu dienas sākumā.

Aperitīvs - pats populārākais šampanieša pasniegšanas veids. Šādos gadījumos to pasniedz apetītes uzlabošanai, tāpēc pirms maltītes noderēs vienkāršs un viegls šampanietis brut. Ļoti svarīgi ir to labi atdzesēt. Optimālā temperatūra ir 7-9 ˚С.

Jūras produkti un zivis

Parasti pie šiem ēdieniem pasniedz šampanieti no baltās vīnogu šķirnes Chardonnay - blanc de blancs (franču val. "baltais no baltajiem"), jo šāda šampanieša ražošanai izmanto tikai balto vīnogu šķirni. Blanc de blancs šampanietim ir bagāta struktūra un garša tuva baltajam Burgundijas vīnam, kas padara to vēl gastronomiskāku ar jūras veltēm.

Trifeles

Ēdieniem, kuros izmanto trifeles, ir intensīva un izteikta garša. Ar šādu grūtu partneri var tikt galā šampanietis blanc de noirs (fr. "baltais no melnajiem"), kuru ražo tikai no tumšajām vīnogu šķirnēm: Pinot Noir un Pinot Meunier.

Ikri

Vispopulārākā un izsmalcinātākā ir šampanieša un ikru kombinācija. Šādai savienībai ir jāpiemeklē augstākā labuma extra brut šamapanietis, t.i., ļoti sauss, mazāk par 6 gramiem cukura uz litru.

Zupas

Zupa kā ēdiens pie vīna ir ļoti kaprīzs un sarežģīts partneris, bet šampanietis lieliski atsvaidzinās, ja tiks pasniegts pie krēmzupas. Šeit var noderēt vidēji piesātināts baltais brut.

Putna gaļa

Pie mājputniem, pīles, fazāna, tītara labi derēs rozā šampanietis  - Champagne rosé.

Gaļa

Ēdieni no teļa gaļas, medījumiem, jēra gaļas labi pasvītros millésimé šampanieša garšu, kurš tiek ražots no vīnogām, kas novāktas noteiktā ražas gadā.

Sieri

Franču virtuvē sierus vīniem piemeklē pēc principa - labāk sader siers un vīns no viena reģiona. Piemēram, Šampaņā ražo Šaūrsas sieru (Chaource AOC) - tas ir tradicionālais  mīkstais, baltais siers ar pūkainu garoziņu no baltā pelējuma. Sader arī ar sieru, kam ir viegla tekstūra, līdzīga uzpūtenim - Viņotas sieru (Vignotte). Šādiem sieriem piemīt smalka garša, tāpēc ir jābūt arī atbilstošam šampanietim, derēs augstvērtīgie millésimé šampanieši.

Deserti

Pie dažādiem cepumiem, biskvītiem un viegliem augļu desertiem labi derēs pussaldais šampanietis demi-sec (33-50 g cukura uz litru), bet pie saldākiem desertiem - tādiem kā bezē, kārtainās kūciņas, suflē - saldais šampanietis doux (virs 50 g cukura uz litru).

Tā kā vīnu un ēdienu kombinācijas ir pilnīgi atkarīgas no individuālām garšas īpatnībām, tad jāpaļaujas uz savu intuīciju. Svarīgi ir, lai dzēriens jums sagādātu baudu un pasvītrotu pasniegto ēdienu. Kā saka franči  - à votre santé!, tulkojumā - "uz jūsu veselību!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!