Saulkrastu pusē vairāki zvejnieki stāstījuši par jūrā novērotu vali, pastāstīja kāds Valsts vides dienesta darbinieks.

Redzētais dzīvnieks esot vairākus metrus garš ar spuru. Izteikts minējums, ka tas varētu būt pārstāvis no plēsīgas sugas, kas ēd roņus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā atzina, ka nav saņemti nekādi ziņojumi vai informācija par iespējamu jūrā novērotu vali.

Kā stāstīja zoologs Valdis Pilāts, no šāda zvejnieku apraksta ir grūti pateikt, vai viņu redzētais ir valis vai arī kāds no lielajiem delfīniem. Baltijas jūrā samērā bieži iepeld vaļi vai delfīni, taču retāk tas notiek pie Latvijas krastiem, bet biežāk pie Polijas vai Somijas.

"Vaļi ir ceļojoši dzīvnieki, kas klīst riņķī, meklējot sev barību. Parasti šādi ieceļojoši dzīvnieki arī pēc tam aizpeld prom, taču mēdz būt arī gadījumi, kad aiziet bojā, piemēram, pietrūkst pārtikas vai arī saduras ar kuģiem, jo jūra ir tikpat kā šoseja, kur notiek nepārtraukta kustība," sacīja zoologs.

Viņš uzsvēra, ka no zvejniekiem būtu vajadzīgs precīzāks apraksts, lai varētu spriest par to, vai redzētais dzīvnieks ir valis vai delfīns. Baltijas jūrā patstāvīgi dzīvojoša suga ir cūkdelfīns (Phocoena phocoena), kas gan pēdējos gados kļuvis par lielu retumu un arī Latvijas piekrastē reti parādās.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, 2006.gada vasarā Rīgas jūras līcī pie Duntes tika atrasts beigts kuprvalis. Toreiz ekspertīzē tika secināts, ka dzīvnieks miris no spēcīga trieciena.

Atrastais dzīvnieks bija vīriešu dzimtes kuprvalis, aptuveni 10 tonnas smags, vairāk nekā 10 metrus garš, tā apkārtmērs - astoņi metri.

Valis neesot bijis pieaudzis, tomēr precīzu tā vecumu nebija iespējams noteikt.

Speciālisti kuprvaļa skeletu sagatavoja apskatei, tas bija izvietots Latvijas Dabas muzejā, bet 2007.gadā vaļa skelets uz trim gadiem tika uzticēts Zooloģiskajam dārzam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!