Foto: DELFI
Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas deputāti pārmet Liepājas domei ieceri pilsētā likvidēt maršruta taksometrus, liecina deputātu atklātā vēstule pilsētas pašvaldībai.

"Saskaņā ar mūsu rīcībā esošu informāciju Liepājas pilsētas vadība iecerējusi no mērķtiecības un praktiskās lietderības viedokļa visai apšaubāmu "reformu" Liepājas pilsētas pasažieru pārvadājumu sistēmā. Proti – 2012.gada sākumā plānots faktiski iznīcināt tādu Liepājas pilsētas pasažieru vidū iecienītu komercpārvadājumu veidu kā maršruta taksometru pakalpojumi," pausts vēstulē.

SC "pamatoti atļaujamies uzskatīt , ka šādā veidā atsevišķi alkatīgi politiskie darboņi un "viņiem tuvu stāvošas personas" ar mērķi iztapt dažu labu transporta uzņēmumu (šajā gadījumā – Liepājas Autobusu parka) akcionāriem gatavojas atņemt iespēju Liepājas pilsētas pasažieriem izmantot vienu no visērtākajām un iecienītākajām pakalpojumu sistēmām". "Nekaunīgi izmantojot vietējo varas orgānu sviras, iznīcībai tiek nolemta mazā biznesa nozare , kas daudzu gadu gaitā ir attīstījusies un iemantojusi augstu popularitāti iedzīvotāju vidū," teikts vēstulē.

SC atgādina, ka pagājušā gada beigās Saeimā tika noraidīti grozījumi autopārvadājumu likumā, kas paredzēja "vairākus Latvijas pasažieru pārvadājumu sistēmai kaitējošus grozījumus, tajā skaitā Latvijas teritorijā starppilsētu maršruta mikroautobusu īstenoto neregulāro pasažieru pārvadājumu izslēgšanu". "Par laimi, šīs murgainās un jebkādus brīvā tirgus konkurences principus ignorējošās idejas palika tikai uz papīra, un pasažieriem arī turpmāk būs izvēles iespēja, ar ko doties uz galvaspilsētu vai atgriezties mājup. Šķiet – nu mēs varētu uzelpot un priecāties par veselā saprāta uzvaru, taču tā nebūt nav – tagad "pārsteigums" tiek gatavots Liepājas pilsētas mērogā," teikts SC deputātu atklātajā vēstulē.

SC uzskata, ka "Liepājas pilsētas vadības kaitniecisko un bīstamo plānu īstenošanas gadījumā pasažierus gaida visdažādākās neērtības". SC arī norāda, ka, slēdzot maršruta taksometru kustību, bez darba paliks vairāk nekā 100 Liepājas šoferu un citu darbinieku.

"Esam pārliecināti, ka šādas ieceres īstenošana novestu pie negodīgas konkurences un mazā biznesa, kas darbojas pasažieru interesēs, diskriminācijas. Turklāt pasažieru komercpārvadājumu īstenotāji maksā valstij nodokļus, nesaņemot nekādas valsts dotācijas," norāda apvienības deputāti. "Maršruta taksometri – tas ir vesels atradums ne vien pasažieriem, bet arī valsts kasei. No otras puses- tā ir bīstama konkurence lielajiem autotransporta uzņēmumiem, kas burtiski "uzsēdušies" uz valsts dotāciju injekciju adatas un joprojām arī krīzes apstākļos vēlas saņemt subsīdijas un garantētu stabilu peļņu uz nodokļu maksātāju rēķina "trekno" gadu līmenī," norāda SC, atgādinot, ka saskaņā ar Eiropas Savienības likumdošanu darbojas pakalpojumu brīvas sniegšanas princips, un šis princips pilnībā attiecas arī uz transporta politiku.

"Mēs ļoti ceram, ka šī neveiksmīgā , absurdā ideja neradīs atbalstu un nebūs dzīvotspējīga, jo, mūsuprāt, tieši Viņa Augstība Pasažieris (un nevis atsevišķu autobusu parku interešu lobētāji) ir tiesīgs lemt par viņam ērtāko pārvietošanās līdzekli mūsu pilsētā," pausts vēstulē.

SC arī brīdina, ka gadījumā, ja Liepājas dome neatteiksies no "saviem, saudzīgi vērtējot, ekstravagantajiem nodomiem, mēs esam gatavi organizēt Liepājā masveida protesta akcijas likumā noteiktajā kārtībā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!